Njemačka u 2015. ostvarila rekordan trgovinski suficit

Njemačka je u 2015. godini ostvarila rekordan trgovinski suficit, pošto je zabilježila do sada najveći godišnji izvoz i uvoz, pokazuju danas objavljeni zvanični podaci.

Njemački izvoz povećan je za 6,4 odsto, na vrijednost od 1,196 biliona evra tokom 2015. godine, a uvoz je porastao za 4,2 odsto, na 948 milijardi eura, objavio je federalni zavod za statistiku.

To znači da je trgovinski suficit iznosio 247,8 milijardi eura, što je najviše od kada se vodi evidencija. Prošlogodišnji suficit iznosio je 213,6 milijardi eura.

Trgovinski suficit je ključni pokazatelj ekonomske snage, a statistički podaci iz Njemačke ukazuju na robusnost najveće europske privrede u vrijeme kada na globalnom nivou vlada neizvjesnost.

Njemačka roba bila je veoma tražena širom svijeta prošle godine. Izvoz unutar EU povećan je za sedam procenata, a izvoz u ostale zemlje za 5,6 odsto, prenio je AFP.

U decembru su izvoz i uvoz opali za po 1,6 odsto, a trgovinski suficit na mjesečnom nivou neznatno je umanjen na 19,4 milijardi eura.

 

 

akta.ba