Naučnici testovima na bananama razvili skener za borbu protiv raka kože

Tamne tačke na starim korama banana mogu pomoći u bržem otkrivanju i dijagnosticiranju raka kože kod ljudi, navode naučnici, javlja AFP.

Kad su banane zrele, njihova je kora prekrivena malim tamnim tačkama koje uzrokuje enzim pod nazivom tirozinaza.

Isti taj enzim prisutan je u ljudskoj koži, u većim količinama kod ljudi koji pate od melanoma, potencijalno smrtonosne forme raka kože.

Ovaj je slučaj istraživao tim naučnika iz Švicarske u cilju pravljenja skenera za rak, koji su testirali najprije na korama banana.

Istraživači iz Laboratorija za fizikalnu i analitičku elektrohemiju u Švicarskoj otkrili su kako je enzim tirozinaza pouzdan marker rasta melanoma.

U najranijem stadiju raka, ovaj enzim i nije očigledan, a počinje se primjećivati tek u 2. fazi, dok je u 3. itekako prisutan i ne može se sakriti. Nažalost, to je faza u kojoj se rak počeo širiti i na druge dijelove tijela.

Što se ranije rak kože otkrije, lakše ga je liječiti i samim time, veće su šanse za oporavak i potpuno izlječenje.

Kako piše American Cancer Society, osobe kojima se rak kože detektira u prvoj fazi imaju šanse za oporavak od čak 95 posto, za razliku od faze 3, u kojoj su šanse za izlječenje znatno manje i iznose samo 43 posto.

Tim je razvio skener i testirao ga na tamnim tačkama na korama od banana, koje su otprilike iste veličine kao i melanomi na ljudskoj koži.

“Radeći s voćem, u stanju smo razviti i testirati dijagnostičku metodu prije nego pokušamo na tkivima sa biopsije”, kaže vođa studije Hubert Girault.

Ovaj skener radi tako da uz pomoć osam fleksibilnih mikroelektroda koje podsjećaju na zupce češlja prelazi preko kože i mjeri količinu i raspoređenost enzima tirozinaze u koži.

“Ovaj sistem bi mogao zamijeniti invazivne testove poput biopsije”, kaže Girault koji vjeruje kako bi ovaj skener jednog dana mogao uništavati tumore, pa bi hemoterapija bila nepotrebna.

“Naše je istraživanje pokazalo kako bi naš uređaj mogao uništavati i ćelije raka”, dodao je.

Ovo istraživanje objavljeno je u njemačkom naučnom žurnalu Angewandte Chemie.