Riba iz BiH ide u kašetama iz Širokog Brijega

Jedan od najvećih regionalnihg proizvođača ambalažnog stiropora nalazi se u BiH, tačnije u Širokom Brijegu, gdje je 1990. godine počela sa radom kompanija Stiropor d.o.o.

Iz ove tvornice na tržište je prvo izlazio uglavnom građevinski stiropor namijenjen toplinskoj izolaciji, ali vremenom kompanija je odlučila da proširi proizvodnju, te je danas jedini proizvođač kašeta za ribu od stiropora u BiH.

“Od 1990. do 2005. godine isključivo smo se bavili proizvodnjom građevinskog stiropora koji je distribuiran širom BiH, da bismo 2005. odlučili da proširimo asortiman i krećemo sa proizvodnjom ambalažnog stiropora. Od 2005. do 2015. proizvodnju smo uvećali za pet puta”, kazao je Marin Musa, direktor ove kompanije, dodajući da su u početku radili samo jedan model kašeta za ribe, a danas je ovo tvornica stiropora u BiH koja ima najveću paletu proizvoda.

Prema njegovim riječima, do prošle godine većina ribogojilišta za svoje potrebe uvozila je kašete za ribe iz Srbije i Hrvatske, ali od prošle godine uglavnom uzimaju kašete od njih.

“Proizvode uglavnom plasiramo na teritoriji BiH, ali od ove godine otvaraju nam se i nova tržišta, prije svega tržišta Crne Gore i Hrvatske. Međutim, moramo istaći da naš proizvod završava u brojnim svjetskim državama. Naime, sva riba koja se izvozi iz BiH odlazi zapakovana u kašete iz naše tvornice, te možemo reći da smo zastupljeni u svim zemljama EU”, istakao je Musa.

On je dodao kako se povećanjem obima proizvodnje, ali i izvoza očekuje i povećanje broja radnika, kojih trenutno imaju deset.

Građevinski stiropor i dalje je njihov vodeći proizvod i kada se gleda omjer to je 60 posto građevinskog u odnosu na 40 posto ambalažnog stiropora, a osim ovoga u ovoj tvornici proizvodi se i stiroporski umetak za vodokotliće, a u planu su im i novi proizvodi.

Naime, kako je istakao Musa, u toku je osposobljavanje pogona u kojem se planiraju proizvoditi kontejneri za presadnice, koji su se do sada uglavnom uvozili u BiH, a u Širokom Brijegu proizvode i posude za uzgoj jagoda.

 

 

dobrevijesti.tv