Holandski investitor zapošljava u Tesliću 180 radnika

Načelnik opštine Teslić Milan Miličević i vlasnik holandske kompanije “Futura TSR Holding”, Petrus Klasen (Petrus Johannes Klaassen) potpisali su jučer ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji u krugu poslovne zone “Lanara” površine oko 18.000 m².

Miličević je rekao da se preduzeće “Futura TSR Holding” bavi proizvodnjom prikolica za posebne namjene i terete, i da su u pogledu realizacije ugovornih obaveza postavljeni određeni rokovi, te je dodao da je u prvoj godini planirano zapošljavanje 60 ljudi, metalske struke sa biroa za zapošljavanje, dok se u naredne tri godine planira zapošljavanje 180, kao i izgradnja nove hale. Do 12. aprila biće urađena kompletan infrastruktura u industrijskoj zoni, a krajem maja će biti izgrađena prva hala, koju će preduzeće ‘Futura TSR Holding’ izgraditi.

“Prvog avgusta planirano je otvaranje fabrike, a Opština Teslić je u ovaj projekat uložila nešto manje od pola miliona KM na ime podsticaja za otvaranje pogona, a naša obaveza takođe je da infrastruktura koja se gradi, bude završena do 12. aprila, čija vrijednost je takođe oko pola miliona KM i ne odnosi se samo na otvaranje ovoga pogona, nego i na sve druge placeve u poslovnoj zoni kojih ima oko 10”,  rekao je Miličević. Naglasio je da je dolazak  Klasena i njegove firme dobra preporuka za nove potencijalne ulagače, ne samo domaće, nego i iz Holandije, jer se ova vrsta proizvodnje veže i za neke druge proizvodne djelatnosti.

“Napokon nakon mukotrpnog rada imamo i faktički dvije postojeće poslovne zone (“Lanara” i “Borje”) do sada su one samo postojale na papiru, a od sada su funkcionalne i uskoro mogu da najavim odluku o ulasku u ulaganje i nekih drugih investitora u poslovnu zonu ‘Borje”, istakao je Miličević.

Vlasnik preduzeća “Futura TSR Holding”, Petrus Klasen, rekao je da je odlučio da otvori pogon u Tesliću kako bi se pružila još veća mogućnost razvoja ove lokalne zajednice.

“Ja ovaj posao radim već 25 godina, a ono zbog čega sam se odlučio da to bude baš Teslić, jesu ljudi koji su vješti u svom poslu i koji su obučeni za ono što rade. Iako je moj plan da radim još malo, jer sam dugo u ovom poslu i 69 mi je godina, i da posao prepustim mlađima, ali dok ne odem u penziju hoću da završim ovdje posao i da se pokrene proizvodnja”, rekao je Klasen.

Klasen je iznio očekivanja da će u julu, najdalje početkom avgusta fabrika biti završena kada bi se trebalo započeti i sa proizvodnjom.

“Trenutno imamo fabriku i u Poljskoj i planovi su da u naredne dvije–tri godine proizvodni pogon iz Poljske preselimo u Teslić”, istakao je Klasen.

 

 

akta.ba