Hoće li pad PC tržišta dovesti do spajanje nekih velikih proizvođača laptopa?

Tržište osobnih računala u 2012. i 2013. godini bilo je u drastičnom padu jer je tržište pametnih telefona bilo u velikom porastu, a ne treba zanemariti da je s prvom polovicom 2013. i tržište tableta bilo na visokim razinama.

To sve se napokon počelo stabilizirati tijekom prošle godine, ali IDC je svojim izvješćem pokazao da je situacija nikad gora i proizvođači su morali reagirati.

Naime, postoje glasine da će neki od vodećih proizvođača laptopa udružiti snage kako bi lakše podnijeli krizu koja traje i koja je pred njima. Točnije, riječ je o Toshibi, Fujitsuu i Vaiu. Posljednjespomenuti je nekad bio pod Sonyjem, ali je od 2014. godine zasebna kompanija.

Da sve skupa ima smisla potvrđuje i podatak da je Toshiba stavila na čekanje otprilike 300 tisuća jedinica, koje stoje “na traci” i ne idu na tržište. Možda je nekim čudom posrijedi nešto drugo, ali čini se da bismo mogli dobiti snažno partnerstvo triju jakih japanskih kompanija, a sve s ciljem spašavanja onoga što se spasiti može, a potom i eventualnog napretka na tržištu.

Ako netko misli da nije grozno, vara se u potpunosti. Iznimka su tek Appleovi Macovi koji vrludaju i trenutno bilježe rast, kao i “2u1” uređaji koji su trenutni hit, ali već sutra bi im korisnici mogli okrenuti leđa. Čudno je to sve skupa i dokaz da su apsolutno sve analize i prognoze iz 2015. godine bile u krivu. Gartner i IDC inače rijetko griješe, ali su grubo pogriješili kad su u prošloj godini sve do njenog kraja predviđali stabilizaciju i rast PC tržišta s 2016. godinom te “novi život” u 2017. godini.

Možda su se na krilima tih prognoza proizvođači pomalo zaletjeli i krenuli u eksperimentiranja, podizanja cijena i sve ostalo što korisnici mogu odbaciti. Mnogo je pitanja, malo odgovora, ali jasno je da se treba krenuti prema naprijed nekom potpuno drugačijom i boljom strategijom jer u suprotnom može se dogoditi još mnogo loših stvari…

 

 

ictbusiness.info