Centar za kulturu Mostar izložbom obilježio 400. godišnjicu Shakespeareove smrti

U povodu 400. godišnjice smrti jednog od najvećih svjetskih dramatičara Williama Shakespearea u mostarskom Centru za kulturu otvorena je izložba “Šta je od Shakespeareovih djela vidjela mostarska teatarska publika?”

Mostarci su u svom gradu prvi put mogli vidjeti izvedbu jednog Shakespearovog komada na samom početku 20. stoljeća. Tačnije 1901. godine, kada je predstavu “Othello” izvelo putujuće Srpsko pozorišno društvo Dimitrija Ginića.

Četiri godine kasnije amaterski glumci Hrvatskog pjevačkog društva “Hrvoje” iz Mostara postavili su “Mletačkog trgovca”, a u godinama koje su slijedile na daskama koje život znače igrane su sve značajnije Shakespearove drame: “Hamlet”, “Mnogo vike ni za što”, “Ukroćena goropadnica”, “Julije Cezar”, “San Ivanjske noći” i druge.

Po riječima umjetničkog voditelja Centra za kulturu Mostar Salke Šarića, koji je priredio izložbu, u nešto više od stotinu godina u najvećem gradu Hercegovine postavljeno je ukupno 27 predstava engleskog pisca pa se može reći da je Mostar prilično dobro upoznat sa Shakespearovim djelima.

“Na ovoj izložbi mogu se vidjeti fotografije, plakati te skice scenografija i kostima s predstava koje su izvedene u Narodnom pozorištu Mostar. Koristili smo materijal Narodnog pozorišta jer druge građe nema. Na ovaj način htjeli smo skrenuti pozornost na veliki jubilej, koji će se ove godine obilježiti širom svijeta”, dodao je Šarić.

Podsjetio je da su Shakespearovi komadi jako zahtjevni za izvođenje, no i pored toga drame ovog velikana ni 400 godina posije njegove smrti ne gube na popularnosti.

“Shakespeare je i danas veoma aktualan. Pisao je o svim ljudskim manama, slabostima i vrlinama, i kao takav je neprevaziđen i autor za sva vremena”, istaknuo je Šarić.

 

klix.ba