Windows 10 preskočio XP i 8.1, no još uvijek je daleko od Windows 7

Microsoftov operativni sustav Windows 10 stigao je do šest mjeseci od pojavljivanja na tržištu i prema brojkama koje se vide na samom tržištu može se reći da je situacija više nego dobra, no i da je uslijedio period stagnacije pa će biti potrebno pametnom strategijom pridobiti već broj korisnika.

Točnije, u siječnju je Windows 10 stigao do 11,85 posto udjela na tržištu, što je osjetni rast u odnosu na 9,96 posto iz prosinca prošle godine. Očekivano, blagdanska kupovina učinila je svoje i Microsoft se na to pripremio. Ujedno, to znači da su napokon uspjeli na tržištu prestići udio koji imaju XP i 8.1 operativni sustavi. Trenutno se XP nalazi na 11,42 posto udjela, a 8.1 na 10,4 posto udjela. Ako pak pridodamo uz Windows 8.1 i stariju “osmicu”, tad je udio 12,72 posto i Windows 10 još uvijek kaska.

Ono što ipak brine jest da Windows 7 ne posustaje, ima polovicu tržišta i nalazi se na 52,47 posto, ali pozitivno je ipak to što se u mjesec dana ta prednost osjetno istopila, za čak 3,13 posto. Kod Applea je više manje ista situacija i na 2,33 posto je njihov Mac OS X 10.10, dok je Max OS X 10.11 na 3,44 posto. Kategorija “ostali” je na 5,4 posto.

Sigurno je i da će se za Windows tržište stvari do 29. srpnja bitno promijeniti jer nakon toga Windows 10 više neće biti besplatan korisnicima koji imaju “sedmicu” ili “osmicu”, a žele nadogradnju. Nakon toga će cijena u Sjedinjenim Američkim Državama biti 119 američkih dolara za Home edition, odnosno 199 dolara za Pro verziju. Navika je navika, no mnogi će ipak posegnuti za besplatnim rješenjem umjesto plaćanja u bližoj budućnosti za uslugu.

Ali, da bi do 2018. godine zacrtani cilj od milijardu korisnika zaživio, ipak će Microsoft morati pronaći način kako se približiti poslovnim korisnicima, koji zasad čine svega šest posto ukupnih korisnika. A tu je i Windows 10 Mobile, koji bi mogao možda i potaknuti poslovanje vezano uz mobilne uređaje, koji Microsoftu daju tek 1,6 posto udjela na tržištu pametnih telefona u ovim trenucima…

 

 

ictbusiness.info