Provjera ispravnosti amortizera

Amortizeri (ili prigušnici) u sustavu ovjesa automobila ublažavaju vibracije opruga jer apsorbiraju udarce koji se prenose od vožnje po izbočinama na cesti. Jedan ili više neispravnih amortizera negativno će utjecati na upravljanje automobilom, a automobil neće zadovoljiti uvjete godišnjeg tehničkog pregleda vozila.

Većina suvremenih automobila ima teleskopske amortizere, u kojima klip aktiviran kretanjem automobila istiskuje ulje u kontroliranoj količini s jednog kraja cilindra do drugog. Teleskopski amortizer koji čini glavnu opružnu nogu i ima zavojnu oprugu na vrhu, zove se MacPhersonova opružna noga i upotrebljava se u mnogim automobilima.

Stražnji ovjesi obično imaju i lisnatu (slojastu) oprugu ili zavojnu oprugu i odvojene amortizere postavljenje između osovine ili nosača osovine i karoserije.

Pregled amortizera

Opustite matice na kotačima, podignite automobil ručnom dizalicom i poduprite šasiju na potpornje za osovinu kako bi kotači bili u zraku – nemojte nikada raditi ispod automobila koji stoji samo na ručnoj dizalici. Skinite kotače.

Pregledajte svaki amortizer da otkrijete ispušta li tekućinu, što se očituje tamnim mrljama prašine s ceste koja se nakuplja na tijelu i na pričvršćenim točkama amortizera. Pogledajte tijelo amortizera ima li kakvih dubljih uleknuća.

Također pregledajte ima li tragova otkrhnuća i hrđe na klipnjači amortizera. Primijetite li bilo koju od navedenih nepravilnosti, to znači da je potrebno zamijeniti dijelove. Krajevi amortizera vijkom su pričvršćeni kroz gumene ležajeve. Stisnite amortizer na gornjem i donjem brtvenom ležaju i pokušajte ga pomaknuti naprijed-natrag. Zatim ga okrenite oko njegova pričvršćenog vijka. Ako se pokreće, promijenite gumene ležajeve.

“Test ljuljanja”

Uhvatite karoseriju iznad kotača i snažno zaljuljajte nekoliko puta, a zatim je pustite. Karoserija bi se trebala nastaviti ljuljati još dva puta i potom zaustaviti u normalnom položaju. Ako se nastavi ljuljati, amortizer na tom dijelu je slab i neće proći na tehničkom pregledu vozila.

Skidanje amortizera

Prilikom skidanja amortizera, zapamtite položaje brtvenih prstenova i odstojnika, a ako postavljate novi amortizer, upotrijebite nove dijelove za pričvrščćvanje koje dobijete uz njega.

 

savjetnica.com