Zemaljski muzej BiH za rođendan izložio originalni primjerak sarajevske Hagade

U Odjeljenju za arheologiju Zemaljskog muzeja BiH izložen je večeras originalni primjerak sarajevske Hagade, a ta naučno obrazovna i kulturna institucija i na taj način je obradovala posjetioce za svoj rođendan.

Sarajevska Hagada jevrejski je rukopisno-oslikani kodeks, nastao u drugoj polovini 14. vijeka na području sjeverne Španije. Na tlo Bosne i Hercegovine Hagadu su donijeli protjerani Jevreji Sefardi. Smatra se jednom od najljepših knjiga te vrste, a čuva se u Zemaljskom muzeju u Sarajevu. Zbog osjetljivosti materijala, originalna Hagada javno se izlaže samo četiri puta godišnje.

Izlaganje originala sarajevske Hagade bio je tek jedan od sadržaja manifestacije “Dan za muzej”, koja je organizirana u povodu 128. rođendana Zemaljskog muzeja BiH.

Ines Bulajić iz Zemaljskog muzeja BiH kaže Feni da je danas u tom muzeju bilo 2.500 do 3.000 posjetilaca što je okarakterizirano kao velika zainteresiranost za tu instituciju kulture i njene sadržaje.

Posjetioci su mogli besplatno obići i Muzej, saznati više o muzejskim poslovima i aktivnostima koje omogućavaju funkcioniranje muzeja, pogledati dokumentarne filmove nastale u različitim periodima rada Muzeja te kupiti brojne muzejske publikacije i suvenire. Ipak, najviše pažnje privukla je arheološka izložba “0 Kurosu, o Kori, o ljudima i božanstvima” koju je pripremio Adnan Busuladžić a čine je izloženi predmeti koji pripadaju privatnoj kolekciji, prvi put predstavljeni javnosti.

Zemaljski muzej BiH osnovan je 1888. godine, prve prostorije bile su u blizini današnje Katedrale, a sadašnja zgrada je napravljena 1913. godine. Jedna je od institucija kulture od državnog značaja, a zbog statusnih i finansijskih problema u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini bio je zatvoren za posjetioce od 2012. do 2015. godine.

 

 

dobrevijesti.tv