Visoka moda za žene pod hidžabom

U Senegalu se održava Halal Fashion modna konferencija za žene koje nose hidžab.

U Senegalu je moda jednako važna kao i bilo gdje. To je rastuće tržište za muslimanske žene koje nose hidžab. U Dakaru se održava konferencija koja promovira ovaj način oblačenja žena.

Ali sa sve većim brojem samoubilačkih napada u cijeloj regiji, sve je više onih koji zagovaraju zabranu nikaba, javlja Nicolas Haque, novinar Al Jazeere.

Dizajnira se odjeća za muslimanke. Za senegalsku modnu dizajnericu Touty Sy poslovna je to prilika koja se ne treba ignorirati. Nakon što je radila za Karla Lagerfelda u Parizu, pokrenula je vlastiti brend u Dakaru. Svoje kreacije nastoji prilagoditi najnovijim trendovima.

Klijentice više ne žele kratke suknje i odjeću bez rukava, već traže duže haljine, pa čak i nikab.

“Bez obzira na starosnu dob, žene osjećaju da su poštovane ako nose hidžab, posebno u konzervativnim društvima. Znak je to povjerenja i pouzdanosti”, kazala je Sy.

Touty i drugi dizajneri poput nje prezentiraju svoje kolekcije na konferenciji Muslimah u Dakaru. Prilika je to da se pokaže raznolikost u modi za muslimanke. To se zove Halal Fashion. Međutim, neke vrste odjeće uskoro bi mogle biti zabranjene.

Promoviranje mode

Senegalski predsjednik Macky Sall kaže da nikab predstavlja sigurnosnu prijetnju. Nikab je već zabranjen u Kamerunu, Nigeru i Čadu, gdje su deseci ljudi ubijeni u napadima bombaša samoubica koji su detonirali eksploziv skriven ispod takve odore. Ali organizatori ovog događaja kažu da promoviraju modu, a ne nasilje.

Organizatorica konferencije Gnagna Lam je kazala: “Mislim da ta debata stigmatizira pogrešne ljude. Ne moramo prati svjetske trendove, već nastojimo stvoriti alternativni trend. Kreiramo trend nove islamske odjeće da pokažemo da i mi možemo biti moderne, otvorenog uma, pametne, da možemo biti poduzetnice, da smo odvažne i bez toga da pokazujemo svoje tijelo ako to ne želimo. To je naša poruka.”

Halal moda je rastuće tržište, a samo prošle godine procijenjeno je da vrijedi gotovo 230 milijardi dolara.

“Pored manjih domaćih brendova koji izrađuju ovu odjeću, modne kuće kao što su Dolce i Gabbana, Tommy Hilfiger i Oscar de la Renta dizajniraju odjeću za muslimanke, jer i oni vide priliku u halal modi”, javlja Haque.

Bez obzira na sigurnosne prijetnje, zabrane i debate vezano za nikab, Touty Sy i njene kolege vjeruju da će tako i ostati.

 

 

 

Al Jazeera