U Tanzaniji snimljena rijetka bijela žirafa

Iako je uočena još tijekom prošle godine, bijela žirafa iz nacionalnog parka Tarangire u Tanzaniji, sada je uhvaćena i okom teleobjektiva. Navedenu je snimio dr. Derek Lee, ekolog i utemeljitelj organizacije Wild Nature Institute (WNI), koji ju je lani prvotno i opazio, a potom joj i dao ime Omo.

Iako se na prvi pogled čini kako je riječ o albino žirafi, dr. Lee ističe kako dotična ima nešto drugačiji genetski poremećaj, zvan leucizam. „Leucizam je poremećaj koji karakterizira zastoj u rastu dijela ili svih pigmentnih stanica tijekom procesa razvoja ploda, što ima za posljedicu nedostatak navedenih na dijelu ili na cijeloj površini tijela. Leucističnu životinju možemo razlikovati od albino životinje po tome što albino jedinke nemaju niti trunke melanina u tijelu, čak ni u očima koje su crvene boje, uslijed vidljivih krvnih žila”, otkrio je dr. Lee.

zirafa-omo1

Procjenjuje se kako je Omo star oko 15 mjeseci, što znači da je za njega opasnost od napada lavova i hijena uglavnom prošla, budući da je poznato kako dotični uglavnom napadaju mladunčad i bolesne jedinke. Međutim, Omo bi se mogao naći na meti krivolovaca željnih žirafinog mesa.

„Budući da je izrazito svijetla i lako uočljiva, navedeno može biti nedostatak ako ju progone predatori čije je glavno oružje vid, kao što je to slučaj kod ljudi. Međutim, brojni krivolovci koriste zamke za noge i vrat”, pojasnio je dr. Lee.

zirafa-omo3

„U Tanzaniji je zabranjeno ubijanje žirafa, pogotovo zato što je riječ o nacionalnom simbolu, no ilegalni lov na žirafe zbog mesa prava je pošast u okruženju Tarangirea. Nažalost, sve žirafe ugrožava krivolov, ne samo bijele kao što je Omo. Srećom, Omo živi u nacionalnom parku gdje su utvrdili da ima najbolje šanse za preživljavanje zahvaljujući naporima na suzbijanju krivolova na području parka”, rekao je dr. Lee.