U Doboju se gradi najveća fabrika za preradu voća i povrća

Predstavnici grada Doboja i azerbejdžanske kompanije „Benkons“ potpisali su 1. maja 2014. ugovor o izgradnji velike i moderne fabrike za preradu voća i povrća u povratničkom naselju Ševarlije kod Doboja.

Gradnja je krenula planiranom dinamikom pa se danas konture budućeg giganta uveliko vide. I, bolje rečeno, fabrika će, kako je i planirano, biti završena do kraja godine.

U srijedu su fabriku posjetili Araz Alijev, ataše Ambasade Azerbejdžana u Beogradu, i Ramiz Mehmedov, šef za fabričke konstrukcije. Oni su iz prve ruke, od šefa gradilišta, arhitekte Jahe Brzaka, informirani o toku radova. I kako su rekli, radi se o najvećoj fabrici za proizvodnju voća i povrća u BiH, te su ekskluzivno govorili o velikom i dobro zamišljenom projektu.

– Zadovoljni smo tempom radova. Glavna proizvodna hala površine 8.500 kvadrata obložena je panelima i skoro zatvorena. Tu je i veliki skladišni prostor, magacin, hladnjača, radnički restoran. Nadamo se da ćemo fabriku dovršiti krajem godine – kazao je Jaho Brzak, šef gradilišta.

Azerbejdžanci Mehmedov i Alijev nisu propustili kazati da će u ovoj fabrici zaposliti 250 do 300 radnika svih nacija i vjera sa šireg područja. Isto tako, ističu da će od poljoprivrednika otkupiti sve što ponude od voća i povrća i stvoriti brend koji je nekada imala slična fabrika „Bosanka“ u Doboju, koja je, nažalost, upropaštena.

– U fabriku ćemo uložiti oko 30 miliona eura. Naši menadžeri će već sada krenuti u promociju ovog giganta kod poljoprivrednika Doboja, Maglaja, Tešnja, Teslića, Dervente, Modriče, Gračanice… Tako ćemo, kada počne s radom, imati dovoljno sirovine za preradu i za hladnjaču – kažu poslovni Azerbejdžanci.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika u MZ Ševarlije, nekadašnji radnik uništene „Bosanske“ u Doboju Nusret Delić, od nove fabrike mnogo očekuje. Da zaposli ljude, preuzme viškove voća i povrća i da radnici imaju pristojne plaće.

– Ova fabrika, posebno za nas povratnike koji teško ili nikako ne možemo doći do radnog mjesta, mogla bi biti spas. Mi i voće i povrće možemo, hoćemo i znamo proizvesti. Očekujemo pristojne otkupne cijene i plaće radnika – kaže Delić.

 

 

dobrevijesti.tv