Sarajevo: Usvojena Deklaracija kandidature projekta Ars Aevi za Nobelovu nagradu

Vijećnici Općine Centar Sarajevo zvanično su usvojili i odluku da se poziv o priključivanju inicijativi kandidature Projekta Ars Aevi za Nobelovu nagradu za mir proslijedi članovima vijeća Općina Sarajeva, Gradskog vijeća Sarajeva i Skupštine Kantona Sarajeva.

Tekst usvojene Deklaracije objavljujemo bez izmjena.

Čin svečanog potpisivanja Deklaracije javni je i zvanični izraz kontinuiteta pokroviteljstva i podrške razvoju, koju su čelne ličnosti Sarajeva usmjeravale ka Projektu Ars Aevi od njegovog osnivanja 1992. godine.

Strategijske vizije Projekta Ars Aevi o formiranju kolekcije savremene svjetske umjetnosti Muzeja Ars Aevi “Umjetnost epohe” u Sarajevu, rođene su u ratu u prvoj godini opsade Sarajeva, sa jasnim konceptom uzdizanja iznad svih rasnih, religijskih i nacionalnih razlika, sa željom da umjetnost donese vječne poruke mudrosti i mira.

Kao jedinstven izraz internacionalne kolektivne volje, osnivačke izložbe Kolekcije Ars Aevi organizirali su najpoznatiji muzeji, centri i fondacije savremene svjetske umjetnosti zemalja šireg regiona Mediterana i južne Evrope, a sa svojim reprezentativnim doniranim djelima najpoznatiji umjetnici savremenog doba Planete Zemlje postali su osnivači Kolekcije Ars Aevi. U magičnom zagrljaju pozitivnih energija Projekta Ars Aevi, slavni arhitekta Renzo Piano je uradio i donirao Sarajevu arhitektonske Projekte budućeg Muzeja Ars Aevi za koji su Grad Sarajevo i Kanton Sarajevo dodijelili najljepšu lokaciju koja se dodiruje sa objektima posebnog arhitektonskog i historijskog značaja, Zemaljskog muzeja i Historijskog muzeja. Kao poseban izraz prijateljstva, Renzo Piano je projektovao, izgradio i građanima Sarajeva darovao pješački most koji ih preko rijeke Miljacke, u Vilsonovom šetalištu uvodi na teren-lokaciju budućeg Muzeja Ars Aevi.

U vizionarskoj procjeni, budući muzejski kvart imat će sve komponente impresivnog dugoročnog ekonomskog i razvojnog projekta, a Muzej Ars Aevi postat će trajna svjetska atrakcija, simbol mira i nove Evrope u Sarajevu, gradu susreta svjetova.

U uvjerenju da će Nobelova nagrada biti dodijeljena Projektu Ars Aevi u 2018. godini, koja obilježava 100 godina mira nakon Prvog svjetskog rata, u kojoj će biti izgrađen i inauguriran Muzej Ars Aevi, i u jasnom saznanju da kompleksni spoj kulturoloških, umjetničkih, etičkih, ekonomskih i razvojnih vrijednosti Projekta Ars Aevi daju zdrav i jasan osnov za ponosnu i dostojanstvenu kandidaturu za Nobelovu nagradu za mir, članovi Općinskog vijeća Centar Sarajevo pristupaju potpisivanju Deklaracije na sjednici Općinskog vijeća u Sarajevu 28. januara 2016. godine.

 

klix.ba