Maglajska firma “Bontex” izvezla 250.000 košulja

U prošloj godini je nešto više od 300 zaposlenih u maglajskoj firmi “Bontex” na inozemno tržište plasiralo 380.000 odjevnih proizvoda i ostvarilo zavidne poslovne rezultate.

Radnici “Bontexa” proizveli su 250.000 košulja za tržište Švicarske, Njemačke i Austrije, 40.000 ženskih bluza i 80.000 komada modne medicinske opreme, odnosno 150 modela medicinskih mantila.

Sva proizvodnja bila je za poznate naručioce “Albiro”, “Hauber” i “Wedermeier”. Prošle godine posao je dobilo 60 novih radnika, a od ove “Bontex” se okreće i domaćem tržištu.

– Bosna i Hercegovina zaslužuje lijep i kvalitetan proizvod, a mi tržište. Već u aprila našim građanima će biti dostupni proizvodi “Bontexa” – naglašava vlasnik Senajid Husić.

Koliko “Bontex” znači za općinu Maglaj, najbolje govori podatak da se sve isporučeno plaća švicarskim francima, odnosno stabilnom valutom.

– To znači priliv čistog novca. Mi uvozimo sirovine, odnosno potreban materijal, a za gotov proizvod dobijemo “ispeglane” franke kojima plaćamo radnike – pojašnjava Husić.

U ovoj i narednim godinama “Bontex” planira zaposliti novih 80 do 100 radnika.

– Nećemo žuriti s novim upošljavanjima jer želimo zadržati postojeći broj radnika, osigurati im posao i, naravno, uredne plaće – dodaje vlasnik “Bontexa”.

Husić nam je rekao da u kolektivu nastoje radni ambijent, uvjete ishrane i prijevoza podići na viši nivo. Tako bi radnici imali optimalne uvjete u procesu proizvodnje.

 

 

dobrevijesti.tv