Deutsche Telekom isprobava XG-Fast tehnologiju brzine do 11 Gbps

Jedan od najvećih europskih telekom operatera Deutsche Telekom, koji je vlasnik Hrvatskog Telekoma, uspio je u laboratorijskim uvjetima dostići brzinu od 11 Gbps na udaljenosti od 50 metara putem bakrene parice uz korištenje XG-Fast tehnologije.

Pritom je korištena tehnologija koju je razvio Alcatel-Lucent koji je u međuvremenu preuzet od strane finske Nokije koja je time pokazala svoju spremnost na razvoj novih tehnologija i još jaču tržišnu prisutnost. Prema dostupnim informacijama korišten je par Cat 6 kablova duljine 50 metara. Istovremeno, ako se koristi infrastruktura koja je tehnički jednaka onoj koja se trenutno nalazi u zgradama kada je riječ o bakrenoj infrastrukturi brzina koju je moguće postići na istoj udaljenosti je 8 Gbps.

Prema riječima glavnog tehničkog direktora DT-a Brune Jacobfeuerborna ova demonstracija u laboratorijskim uvjetima pokazuje kako je moguće iskoristiti postojeću infrastrukturu na najbolji mogući način. Korištenjem optičke mreže FTTB (Fiber To The Building) i nakon toga XG-Fast ili primjerice G.fast mreže kakvu testira Optima Telekom kojim upravlja baš HT, moguće je podići brzine.

Tehnološki gledano G.fast i XG.Fast su gotovo jednaki po principu funkcioniranja na različitim frekvencijskim spektrima. G.fast tako koristi frekvencijski spektar u području 106 MHz i moguće je ostvariti maksimalne brzine do 500 Mbps dok se kod XG.Fast koristi viši frekvencijski dio spektra i to 500 Mhz i moguće je postići i mnogo veće brzine.

Pritom treba naglasiti kako je ovo jedno od najboljih rješenja za postizanje Agende 2020 prema kojoj se europskim kućanstvima treba omogućiti vrlo velike brzine interneta i postojeći širokopojasni pristup podići na sasvim novu razinu.

Osim DT-a novu XG.Fast tehnologiju testiraju i u Velikoj Britaniji gdje je British Telecom (BT) uspio ostvariti 5.6 Gbps na udaljenosti do 35 metara, no na udaljenosti od 100 metara brzina jako opada i moguće je postići 1,8 Gbps.

XG.fast je pokušaj telekom operatera da odgode izgradnju u potpunosti optičke mreže, smatraju kritičari. Takve se poruke mogu čuti i od strane europskih političara i Europske komisije.

 

 

ictbusiness.info