U Bosanskoj Krupi osnovano novo udruženje za borbu protiv karcinoma

U Bosanskoj Kupi je održana osnivačka skupština novog udruženja koje će nositi ime Mimoza.

Udruženje će u svom opisu djelokruga rada imati borbu protiv karcinoma, oboljenja koje uprkos brojnim kampanjama,edukacijama i akcijama sličnih udruga i dalje predstavlja bolest od koje umire veliki broj stanovnika na ovim prostorima.

Bolest koja ne bira spol,a nažalost ni godine u kojima će se pojaviti, pa je tako veliki broj oboljelih koji su mlađe životne dobi.

Bosanskokrupski ogranak Kantonalnog udruženja za borbu protiv oboljenja karcinoma tako od sada djeluje kao posebno udruženje simboličnog naziva Mimoza. Razlog tome je osjetno povećanje broja oboljelih na području Unsko-sanskog kantona i osobito općine Bosanska Krupa. Fatma Kadić, koja je rukovodila sa radom ogranka iz Bosanske Krupe, izabrana je za predsjednicu novoosnovanog udruženja oboljelih od karcinoma „Mimoza“.

Osnivačkoj skupštini prisustvovao je i općinski načelnik Armin Halitović, koji je pozdravio dosadašnji rad žena koje su samostalno uradile dosta aktivnosti za oboljele, poželio im uspjeh u radu i obećao podršku lokalne zajednice u radu.

Dok su članice Kantonalnog udruženja „Behar“ svoje aktivnosti fokusirale na oboljele od karcinoma dojke, buduće udruženje okupljaće i pomagati oboljele od svih vrsta ove zloćudne bolesti. Članice Behara su kao gosti bili na osnivačkoj skupštini.

Na dan kada je održana osnivačka skupština novog udruženja Mimoza, veliki broj Krupljana opraštao sa ženom koja je borbu sa opakom bolešću izgubila u svojoj tridesetosmoj godini.Bio je to peta igubljena bitka sa karcinom u posljednja tri mjeseca među članicama bosanskokrupskog udruženja, a trenutno još 31 lice vodi bitku sa zloćudnom bolešću, među kojima i tri muškarca.Dovoljno raloga da se podrži rad ovog udruženja i da se pomogne oboljelim, ali i da se agresivnije povede kampanja na ranom otkrivanju bolesti na području bosanskokrupske općine kako bi liječenje bilo uspješnije, a broj onih koje je bolest pobijedila bio mnogo manji.

 

 

krupljni.ba