Novak Đoković donirao 20.000 dolara djeci iz ugroženih grupa iz Melburna

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković nakon velike šeste po redu pobjede na Australian Openu obišao je humanitarnu organizaciju Melbourne City Mission koja pomaže nekim od najugroženijih grupa djece iz Melburna, igrao se sa njima i donirao u ime svoje fondacije 20.000 dolara kao podršku njihovom radu.

Prvi teniser svijeta, koji se strastveno zalaže za poboljšanje uslova ranog razvoja, rekao je da će Novak Đoković Fondacija donirati novac za program “Early Years Supported Playgroup” humanitarne organizacije iz Melburna, kako bi se pomoglo djeci u predgrađima Braybrook i Doreen.

Nakon upoznavanja, Novak se igrao sa mališanima, crtali su, igrali tenis, a neki od njih su otkrili najboljem teniseru šta žele da budu kada porastu, o čemu maštaju i koje želje bi voljeli da im se ostvare.

Đoković je rekao da je fokus organizacije “Melbourne City Mission”, koja želi da istakne važnost ranog obrazovanja, potpuno u skladu sa ciljevima Novak Đoković Fondacije koja na tom cilju istrajno radi pune četiri godine. Za to vrijeme je otvoreno 7 objekata u kojem djeca pohađaju predškolski program, obučeno više od 600 nastavnika i pokrenut niz projekata sa ciljem da djeca u ranom periodu dobiju adekvatno znanje.

“Rano obrazovanje daje djeci šansu da snažno odgovore na bilo koji izazov, i da postanu pobjednici na bilo kom terenu”, rekao je Đoković. “Melbourne City Mission organizacija je lider u obezbjeđivanju inovativnih i korisnih programa za rano obrazovanje, i mi smo sretni što možemo da doprinesemo njihovom radu na tom planu”.

“Podrška u najranijem periodu koju sam imao, imala je ključnu važnost u mom životu, a sve ono što sam tada učio, slušao, čitao oblikovalo me je kao ličnost. Dolazim iz zemlje u kojoj gotovo polovina djece ne pohađa nikakve predškolske programe, što im kasnije oteža školovanje, napuštaju školu i postaju problem cijelom društvu. Takvih zemalja je puno i to moramo da promijenimo svi zajedno”, rekao je Novak.

Privremeni izvršni direktor “Melbourne City Mission” organizacije, Liz Bišop, pozdravila je ovu donaciju, istakavši da će ona direktno pomoći predškolskoj deci iz ugroženih grupa, kao i njihovim porodicama, u Doreen i Braybrook pregrađima Melburna. Omogućiće im bezbjedno, sigurno i prijatno okruženje za rano obrazovanje.

Naše radionice u koje ćemo uložiti donaciju Novak Đoković Fondacije već godinama uspješno njeguju dobrobit i razvoj djece, pružaju podršku njihovim porodicama i jačanju zajednica.

Zahvaljujemo se Novaku i njegovoj Fondaciji na podršci, i njihovoj posvećenosti razvoju dečije edukacije na svetskom nivou.

Uzdamo se u velikodušnost organizacija kao što je Novak Đoković Fondacija, kako bismo porodicama pružili podršku kroz ovakve programe. Zahvaljujemo se Fondaciji na pomoći i globalnoj posvećenosti poboljšanju uslova ranog obrazovanja” – rekla je Bišopova.

Takođe, zadovoljstvo novim partnerstvom istakao je i Alberto Liđi, globalni CEO Novak Đoković Fondacije.

“Veoma sam srećan i ponosan što se Novak Đoković Fondacija pridružila naporima Melborne City Mission u nastojanju da pomogne deci iz socijano ugroženih porodica da dobiju lakši pristup programima predškolskog obrazovanja koji su im neophodni. Ovu donaciju vidimo kao investiciju u budućnost ovih mališana i kao simbol naše posvećenosti programima ranog razvoja i obrazovanja na globalnom nivou. Misija naše fondacije je da stalnim ulaganjima u rano obrazovanje i razvoj omogućimo deci širom sveta pristup obrazovnim institucijama, programe koji će podsticati njihovo obrazovanje i omogućiti im da njihove startne pozicije u životu budu bolje. Sva istraživanja pokazuju da se ulaganja u rani razvoj višestruko vrate ne samo deci i njihovim porodicama, nego i državama i celom društvu. Naša fondacija, kao partner Svetske banke sa kojom zajednički promovišemo ovu temu, takođe koristi svaku priliku da radi na rešavanju ovog problema u svetu”, objasnio je Liđi.

Novak Đoković Fondacija osnovana je 2007. godine sa ciljem da deca iz socijalno ugroženih sredina rastu, igraju se i razvijaju u stimulativnom, kreativnom i bezbednom okruženju. Novak Đoković Fondacija pomaže organizacije i programe širom Srbije, a donacije su nakon poplava upućene i deci iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. NDF sada upućuje pomoć i u druge države u kojima je Novak aktivan tokom svoje profesionalne teniske karijere, svog rada u ulozi globalnog ambasadora dobre volje UNICEF, kao i kroz partnerstvo između Novak Đoković Fondacije i Svetske banke.