Energoinvest uspješno završio projekt izgradnje dalekovoda u Albaniji

Energoinvest, d.d. – Sarajevo uspješno je prije roka završio jedan od najvećih poslijeratnih poslova na izgradnji dalekovoda.

Završetkom ove linije, Energoinvest je realizirao posao sa investitorom, OST Albanija (Elektroprenos Albanija), te time izgradio ukupno 249 km 110 kV dalekovodnih linija i izvršio proširenja 5 trafostanica 110 kV naponskog nivoa, što je po prvi puta u Energoinvestovoj historiji da radi projekat ovakve vrste u Albaniji.

Inauguracija projekta 110 kV Južna Albania i svečano obilježavanje završetka projekta izgradnje dalekovodne linije održana je 29. januara 2016. na jugu Albanije, u gradu Vlora.

Osim predstavnika izvođača radova i realizatora projekta, Energoinvesta, d.d – Sarajevo, svečanosti su prisustvovali i premijer Albanije, Edi Rama, albanski ministar energetike Damian Gjiknuri, direktor Elektroprenosa Albanije Engjell Zeqo, kao i predstavnici Njemačke u Albaniji i Njemačke banke za razvoj KfW, te druge brojne državne zvanice.

U ime Bosne i Hercegovine, svečanom otvaranju Energoinvestovog uspješnog projekta svjedočili su doc. dr. sc. Admir Softić, pomoćnik ministra za prirodne resurse, energetiku i zaštitu okoliša (Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa), nerezidentni ambasador BiH u Albaniji, Nj. E. Nusret Čančar i počasni konzul BiH u Draču Fikret Klarić.

Podsjećamo da je na međunarodnom tenderu kojeg je finasirao KfW, Energoinvest pobijedio i dobio posao izgradnje dalekovoda koji bi trebao da osnaži snadbijevanje električnom energijom južne zone Albanije. Ugovor je potpisan krajem januara 2013., radovi su započeli 31. marta 2013. i uspješno su završeni prije roka.

Inače, osim ovog projekta, Eneroginvest u Albaniji realizira još jedan veliki projekat na izgradnji dalekovod 400 kV, a koji bi također trebao biti uspješno završen sredinom 2016. godine, saopćeno je iz ove kompanije.

 

 

akta.ba