Domaći poduzetnici o vođenju kompanije učit će od europskih tvrtki

Poduzetnici koji su već pokrenuli kompanije ili ih tek namjeravaju pokrenuti imat će priliku da od jednog do šest mjeseci iskustva stječu u nekoj od europskih tvrtki kako bi vidjeli prakse u EU koja im može pomoći u njihovom poslovanju.

Dijana Duvnjak, predsjednica upravnog odbora Fondacije 787, kaže da će pristup ovom programu EU pod nazivom Erasmus za mlade poduzetnike biti moguć tek nakon što BiH pristupi programu COSME.

Inače, Erasmus za mlade poduzetnike prekogranični je program razmjene čiji je cilj pomoći novim i potencijalnim poduzetnicima da steknu odgovarajuće vještine za upravljanje malim poduzećem i njegovo širenje tako da u razdoblju od jednog do šest mjeseci rade s iskusnim poduzetnikom u drugoj zemlji. Njime se povećava znanje poduzetnika i potiče prekogranični prijenos znanja i iskustva među poduzetnicima

Duvnjak kaže se radi se o posebnom programu EU koji je aktivan od 2009. te da statistike pokazuju da je pozitivno utjecao na europsku ekonomiju.

Ističe da startupovi koji su nastali iz ovog programa bilježe visoku razinu opstanka na tržištu. “Ona se kreće oko 80 posto u odnosu na prosječni start-up kojima se statistika opstanka kreće oko 50 posto kada se gleda razdoblje od tri godine”, navodi Duvnjak.

Napominje da je razmjena poduzetnika omogućena u svim oblastima, a da su najpopularnije oblast edukacije, oglašavanja, te arhitekture i građevinarstva.

Susjedne zemlje već koriste blagodati ovog programa. Hrvatska je Erasmusu za poduzetnike pristupila 2012., Srbija 2014. i Crna Gora 2015.

“Iako program traje od jednog do šest mjeseci može se reći da je prosječno vrijeme boravka poduzetnika u europskim kompanijama oko tri mjeseca. Oni koji se prijavljuju ne moraju  biti nužno mladi ljudi. Poziv vrijedi i za one koje su novi u poduzetništvu”, navodi Duvnjak.

Bruno Bojić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, kaže da već postoji veliki broj zainteresiranih za ovaj program. “BiH je tako reći ”gladna” ovih projekta kroz koje se može vršiti razmjena iskustava i znanja kako bi mogli novi u biznisu mogli naučiti o novim tehnologijama i kako poslovati u EU”, naveo je Bojić u sklopu okruglog stola koji je VTK organizirala u suradnji sa Fondacijom 787 u sklopu programa “Startup Europe Week”, koji se održava u razdoblju od 01-05.02.2016. godine u 350 različitih regija širom Europe pod pokroviteljstvom Europske komisije.

 

 

akta.ba