Svjetske burze porasle zahvaljujući oporavku cijena nafte

U petak je objavljeno da je američki bruto domaći proizvod (BDP) u posljednjem lanjskom tromjesečju porastao 0,7 posto na godišnjoj razini, znatno sporije od 2 posto u prethodnom kvartalu.

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle, drugi tjedan zaredom, zahvaljujući oporavku cijena nafte i novim poticajnim mjerama japanske središnje banke.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones skočio 2,3 posto, na 16.466 bodova, dok je S&P 500 ojačao 1,7 posto, na 1.940 bodova, a Nasdaq indeks 0,5 posto, na 4.613 bodova.

Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje oporavku cijena nafte, što je potaknulo snažan skok cijena dionica u energetskom sektoru.Početkom godine cijene su nafte bila pod snažnim pritiskom zbog prevelike ponude u odnosu na potražnju, no posljednjih dana cijene su se znatno oporavile zahvaljujući najavama da bi OPEC i drugi najveći svjetski proizvođači mogli smanjiti proizvodnju.

Prošloga je tjedna cijena barela na londonskom tržištu skočila 7,9 posto, na 34,74 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 4,4 posto, na 33,62 dolara. Time su se cijene znatno odmaknule od najnižih razina u 12 godina, na koje su skliznule prije desetak dana.

Pozitivno je na tržište dionica utjecala i neočekivana odluka japanske središnje banka o uvođenju negativne kamatne stope od 0,1 posto. Na taj način pokušava potaknuti rast gospodarstva i inflaciju te stabilizirati financijska tržišta.

Negativne kamate prva je polovicom 2014. uvela Europska središnja banka (ECB), potom još nekoliko središnjih banaka u Europi, a sada ih slijedi i japanska, koja na taj način želi potaknuti banke da ne drže goleme rezerve na računima nego da tim novcem pojačaju kreditiranje, što bi trebalo podržati rast gospodarstva i suzbiti deflacijske pritiske.

Rast tržišta zahvaljuje se i nadi ulagača da će američka središnja banka usporiti tempo povećanja ključnih kamatnih stopa, s obzirom na usporavanje rasta gospodarstva.

U petak je objavljeno da je američki bruto domaći proizvod (BDP) u posljednjem lanjskom tromjesečju porastao 0,7 posto na godišnjoj razini, znatno sporije od 2 posto u prethodnom kvartalu.

S obzirom na to, kao i na previranja na svjetskim financijskim tržištima na početku godine, ulagači se nadaju da Fed neće već u ožujku povećati kamatne stope.

Unatoč rastu cijena dionica na Wall Streetu u posljednja dva tjedna, u cijelom mjesecu indeksi su zabilježili velike gubitke. Tako je u siječnju S&P 500 pao 5 posto, dok je Dow Jones izgubio 5,5, a Nasdaq indeks 7,9 posto.

Posljedica je to oštrog pada cijena nafte na samom početku godine i usporavanja rasta kineskog gospodarstva.

Uz to, poslovni rezultati američkih kompanija nisu impresivni. S obzirom na dosad objavljena poslovna izvješća, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom kvartalu prošle godine pala 4,1 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE skočio je3,1 posto, na 6.083 boda, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,3 posto, na 9.798 bodova, a pariški CAC 1,9 posto, na 4.417 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna skočio 3,3 posto, na 17.518 bodova.

 

 

poslovni.hr