Počela obuka za potencijalne biznismene

U Srebrenici je danas počela obuka za 20 mladih koji žele da steknu određena znanja i pokrenu samostalne djelatnosti, te na taj način sebi omoguće zaposlenje, a u perspektivi da stvaraju uslove za otvaranje još radnih mjesta.

Obuka je dio projekta “Ekonomsko jačanje Srebrenice” koji uz podršku Vlade Velike Britanije zajednički realizuju Udruženje “Prijatelji Srebrenice”, Opština i agencija “Posao.ba”.

Koordinator projekta Semina Husmanović kaže da obuka traje šest sedmica.

“Nakon završene obuke polaznicima će biti na raspolaganju finansijska podrška, mentori, prostor, pravni savjeti i povezivanje sa tržištem kako bi uspješno razvili svoje poslovne ideje i pokrenuli željene poslove koji će im omogućiti samozapošljavanje i egzistenciju od rada u vlastitoj komapniji ili radnji”, rekla je Husmanovićeva.

Ona je istakla da je cilj da oni razvijajući svoje djelatnosti u perspektivi stvore uslove za zapošljavanje novih radnika u njihovim firmama.

Za polaznike ove obuke biće organizovana edukacija poslovne komunikacije i etike da bi unaprijedili komunikacijske vještine i osposobili se za uspostavljanje poslovne saradnje sa potencijalnim partnerima.

U okviru ovog projekta, krajem 2015. godine završen je prvi ciklus obuke grupe mladih obavljanje određenih poslova za kojima postoji potreba na tržištu rada.

Ovim projektom su obezbijeđena sredstva za pet srebreničkih kompanija koje su u početku primile 11 nezaposlenih mladih osoba, a do potpune realizacije projekta treba da povećaju i prošire obim posla i djelatnost čime će stvoriti uslove za zaposlenje oko 70 radnika različitih zanimanja.

 

 

federalna.ba