Bogati sadržaji za rođendan grada Bihaća

Grad Bihać će i ove godine nizom kulturnih i sportskih sadržaja obilježiti 26. februar, svoj 756. rođendan.

Nosioci brojnih aktivnosti bit će Kulturni centar Bihać i Sportski savez Grada pod pokroviteljstvom Gradske uprave. Tokom osmodnevne manifestacije, građani Bihaća i njihovi gosti imat će priliku uživati u koncertima klasične muzike, pozorišnim predstavama, izložbama, horskim nastupima, animiranim filmovima za najmlađe.

Organizacioni odbor na svom prvom sastanku usvojio je programske sadržaje. Publika će imati priliku uživati u koncertu klasične muzike, koncertu za solo-glas i klavir što rijetko ima priliku čuti, u izvođenju arija u interpretaciji Miljane Radinović uz klavirsku pratnju. Na repertoaru je i jedna pozorišna predstava, te Večer Kulturnog centra.

„Publika će imati priliku pogledati pozorišnu predstavu ‘Koza nostra’ u kojoj glavnu ulogu ima naša poznata bh. glumica Minka Muftić. Već tradicionalno, treću godinu zaredom, priredit ćemo Večer Kulturnog centra u kojoj ćemo uz interesantne sadržaje dodijeliti i priznanja Kulturnog centra i Gradske uprave za doprinos u oblasti kulture u protekloj godini“, kaže Mujaga Dedić, direktor JU Kulturni centar Bihać.

Kao i prošle godine, kulturni radnici su se odazvali da realiziraju humanu akciju „Kulturnjaci humanisti“ koja je prošle godine zabilježila izniman uspjeh i osigurala značajna sredstva za pomoć socijalno ugroženima. Najobimniji sadržaj bit će Večer igre i plesa u čijem će programu nastupiti sva kulturno-umjetnička društva i plesni klubovi.

„Bit će upriličena izložba umjetnika Zlatka Dizdarevića iz Velike Kladuše, nešto neobično za naše prilike i nije često u gradu Bihaću. Imat ćemo priliku pogledati skulpture, biste naših velikana, Alije Izetbegovića, dr. Irfana Ljubijankića, generala Mehmeda Alagića i Izeta Nanića“, kaže Dedić.

Građani će imati priliku pogledati i izložbu „Bihaćki likovni krug“ na kojoj će izlagati likovni umjetnici grada. Bihaćki mališani već tradicionalno će posjetiti gradonačelnika Emdžada Galijaševića. U Gradskom vrtiću bit će svečano otvoren Centar za rani rast i razvoj namjenjen djeci s poremećajem u razvoju.

„U okviru obilježavanja Dana Grada specijalno priznanje Bihaća bit će dodijeljeno Srđanu Aleksiću. Uspostavili smo kontakt sa Srđanovim ocem Radom, te Alenom Glavovićem koji živi i radi u Švedskoj i za kojeg ne znamo hoće li zbog obaveza biti u mogućnosti doći u Bihać. Ukoliko bude spriječen, obratit će nam se putem linka“, kaže Dedić.

Priznanje će posthumno primiti Srđanov otac Rade, čiji je sin u jeku rata žrtvovao svoj i spasio život svom prijatelju Bošnjaku, Alenu Glavoviću.

Na Dan grada, 26. februara, bit će položeno cvijeće na gradskim grobljima i mezarjima, održana svečana sjednica Gradskoga vijeća, za građane degustacija rođendanske torte na Gradskom trgu, te tradicionalna revijalna malonogometna utakmica između ekipa Gradskoga vijeća i Generalnog konzulata Republike Hrvatske.

 

 

rtvusk.ba