Ljubljana: “Zelena prijestolnica Europe” za 2016.

Trgovine u kojima će se prodavati proizvodi bez ambalaže i razborita uporaba hrane kako bi je se što manje bacalo samo su neki od brojnih projekata koje planira Ljubljana u godini u kojoj nosi titulu “zelena prijestolnica Europe”, koju od 2008. posebno povjerenstvo Europske komisije dodjeljuje gradovima s najboljim rješenjima za očuvanje okoliša i održivi razvoj.

Ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković izjavio je kako je ponosan na titulu koja pokazuje da je Ljubljana na području zaštite okoliša i pametnog gospodarenja otpadom učinila najviše u najkraće vrijeme u odnosu na konkurente, najavivši da će svaki mjesec do kraja godine grad imati po jedan projekt kojim će potvrđivati da je dostojan te titule.

Ljubljančani su još uvijek među onim sretnim Europljanima koji pitku vodu dobivaju iz gradskog vodovod, dobro je riješeno pitanje komunalnog otpada i kompostiranje kuhinjskih ostataka, a radi se i na smanjivanju negativnih učinaka buke i emisije ugljičnog dioksida u prometu. Tako već nekoliko godina postoji projekt

“Ljubljanski bicikl”, mreža unajmljivanja gradskih bicikala kojima se koriste građani koji ne vole gužvu u autobusu, nemaju svoj automobil ili im je stalo do održavanja tjelesne spreme i zdravlja.

Do kraja godine Ljubljana će kao Zelena prijestolnica Europe predstaviti projekt zadružnih trgovina u kojima će se prodavati proizvodi bez ambalaže, a razmišlja se i o sajmu na kojemu bi se jednom mjesečno mogla razmjenjivati dječja odjeća.

U tijeku je i razvoj projekta kojim bi se trgovci i kupci stimulirali na što češće korištenje vrećica od platna ili materijala koji su biorazgradivi ili se mogu reciklirati, a jedan od ciljeva je i smanjenje količina hrane koju građani i ugostitelji bacaju u otpad.

Prema neslužbenim podacima, u slovenskoj je prijestolnici količina hrane koja se baci prema glavi stanovnika smanjena sa 72 kilograma u 2014. na 60 kilograma u prošloj godini, ali gradske vlasti smatraju da se na tom planu može učiniti još više, između ostalog i posebnom stimulacijom ugostiteljskih objekata koji će poticati goste da nepojedenu hranu odnesu kući.

 

 

akta.ba