Katar osniva fond prijateljstva za Bosnu i Hercegovinu

Predsjedavajaći Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović i članovi Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić primili su jučer u Sarajevu emira Države Katar šeika Tamim Bin Hamad Al-Thania.

Tom prilikom sa emirom Države Katar i njegovom delegacijom održan je plenarni sаstаnаk Predsjedništva BiH, članova kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Tokom razgovora ocijenjeno je kako današnja posjeta predstavlja izraz prijateljskih odnosa i dobre saradnje BiH i Države Katar. Konstatovano je da BiH i Katar imaju odlične bilateralne odnose, ali je istaknuta potreba unapređenja ekonomske saradnje, pogotovo u oblasti turizma, energetskog sektora, transporta i komunikacija, poljoprivrede i industrijske proizvodnje.

Razgovarano je o mogućnostima saradnje i ulaganja katarskih investitora u bosanskohercegovačku privredu, putem zajedničkih projekata i zajedničkih investicija.

Emir Države Katar je najavio formiranje fonda prijateljstva za BiH, iz kojeg će se davati direktan poticaj razvoju malih i srednjih preduzeća u BiH, po modelu po kojem je Država Katar uspostavila takve fondove u Tunisu i Japanu, gdje su dali izuzetno dobro rezultate, naročito u pogledu kreiranja novih radnih mjesta u realnom sektoru.

Dogovoreno je da će delegacija Države Katar u naredne dvije sedmice doputovati u BiH, kako bi se sa bh. stranom dogovorili detalji u vezi uspostave ovog fonda.

Najviše pažnje posvećeno je mogućnostima za ulaganja katarskih privrednika u BiH, a emiru Države Katar predati su i neki projekti spremni za realizaciju. Bilo je riječi i o mogućnostima kreiranja boljeg poslovnog ambijenta i omogućavanja bržeg investiranja u BiH. Razgovarano je i o unapređenju saradnje potpisivanjem različitih međudržavnih sporazuma te intenziviranju rada Zajedničke komisije za ekonomsku i trgovinsku saradnju.

Šeik Tamim Bin Hamad Al-Thani je istakao da BiH u Kataru ima prijatelja, da su veoma zainteresovani za ulaganja u privredu u BiH te naglasio spremnost da podrži razvoj naše zemlje.

Tema sastanka bila je i napredak koji BiH ostvaruje na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, a najavljeno je i uspostavljanje direktne aviolinije između Sarajeva i Dohe, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

 

 

akta.ba