Hidrogimnastika

Jedna od najučinkovitijih i najpopularnijih vježbi na svijetu zasigurno je gimnastika.

Ona kombinira razne vrste vježbi od istezanja, razgibavanja do onih vrlo zahtjevnih. Pomaže kod razvijanja zdravlju potrebnih sposobnosti poput pravilnog držanja, elastičnosti, pokretljivosti mišića, spretnosti, no ujedno i snage.

hidrogimnastika1

Gimnastika sama po sebi nije nimalo jednostavna jer zahtijeva naporan rad i mnogo vježbe. Neke pokrete gimnastičari uvježbavaju godinama.

Šta je hidrogimnastika?

Već nam je odavno poznato da plivanje pomaže kod razvoja tijela i zdravlja cijelog našeg organizma. Iz tog se mišljenja razvila nova vrsta sporta, odnosno kombinacija plivanja i gimnastike nazvana hidrogimnastika. Kao sport nije vrlo popularna, ali je odlična rekreacija za sve uzraste, bez obzira na spol.

hidrogimnastika2
Terapija toplom vodom i razgibavanjem u bazenu odlična je kod razvijanja motoričkih sposobnosti.

Vježbe se izvode pod stručnim nadzorom fizioterapeuta kako ne bi došlo do komplikacija, utapanja i sličnih problema.

Sami pokreti u vodi puno su lakši pa je to vrsta gimnastike za bolesne ljude ili one koji nemaju kondiciju.

Djelovanje
Hidrogimnastika je za razliku od ostalih, sport namijenjen upravo onima koji nemaju mogućnosti poput ostalih, bile da su one određene nekim ozbiljnijim bolestima ili samo manjim zdravstvenim problemima.

Hidrogimnastika je idealna u prevenciji bolesti današnjice- djeluje pozitivno na respiratorni, kardiovaskularni i živčani sistem – poboljšava se disanje i izdržljivost, dovodi do pojave vazodilatacije (proširenja krvih žila), srčani mišić bolje se opskrbljuje krvlju i poboljšava se cirkulacija čitavog organizma te se poboljšava psihičko i emotivno stanje i smanjuje stres i napetost.

hidrogimnastika4

Hidrogimnastika se najčešće koristi kod fizikalnih terapija jer opušta mišiće. Pomaže kod iskrivljenja kralježnice, sportskih ozljeda, istegnuća zglobova, artristisa, osteoporoze ili loše cirkulacije. Zanimljivo je spomenuti da se ispočetka hidrogimnastika povezivala uglavnom sa starijom populacijom, dok danas sve više mladih vježba istu.

Termini same vježbe nisu uvijek točno određeni, a trajanje uglavnom varira od jednog do dva sata. Između vježbi postoji par minuta stanke kako bi se moglo osvježiti. Danas se vježbe hidrogimnastike održavaju na gotovo svakim bazenima ili toplicama.

 

 

savjetnica.com