Sanida Klarić: Zarađuje proizvodeći BIO IDEA sapune

Biti preduzetnik nije lako – to je poziv koji podrazumijeva mnogo rada, truda, učenja i usavršavanja.

Radni dan preduzetnika traje 24 časa. Ali isplati se, jer napor daje rezultate. Primjeri za to nalaze se oko nas i mogu poslužiti kao motivacija za sve koji razmišljaju o pokretanju sopstvenog biznisa. Jedna od takvih priča je priča o Sanidi Klarić i Bio Idea sapunima.

OD PORODIČNE MANUFAKTURE DO SOCIJALNE FRANŠIZE

Ideja o Bio Idea sapunima rodila se, kako Sanida kaže, “iz čiste egzistencijalne potrebe”. Kada je u firmi u kojoj je radila proglašena tehnološkim viškom, odlučila je da svoju otpremninu uloži u proizvodnju prirodnih, ručno rađenih sapuna. Znanje je već posjedovala, jer je u kozmetičkoj kući u kojoj je radila bila zaposlena na poziciji vođe projekta za prirodnu kozmetiku.

“Već sam imala iskustva oko organizacije proizvodnje, poznavala sam zakonske propise o sanitarnom nadzoru, a iz prethodnog posla imala kontakte među potencijalnim dobavljačima. Istražila sam tržište i vidjela potrebu potencijalnih kupaca za ovim proizvodom. Oblik organizovanja zantske radionice je bio najjednostavniji oblik organizovanja, gde su porezi bili najniži”, kaže Sanida.

Kako je poznavala nekoliko žena koje su željele da započnu neki posao, rodila se ideja o udruživanju, u povoljnije nabavke sirovina, povećanja proizvodnje i lakšeg pristupa kanalima prodaje. Socijalna franšiza bila je sljedeći korak u strategiji rasta.

“Bilo je veoma bitno napraviti mrežu prodaje. Prva franšiza ‘Mirisni snovi’, Nataše Spirovski podignuta je uz pomoć Centra za socijalno preduzetništvo Grada Beograda i tada smo shvatili da je za lakše podizanje novih franšiznih radionica neophodno uspostaviti saradnju sa NVO sektorom ali i državnim institucijama nadležnim za socijalni rad, smanjenje siromaštva i ojačanje preduzetništva. Tako da smo sarađivali sa Grupom 484, Evropskim pokretom, Smart kolektivom, Fondacijom Divac a naravno i sa Fondom B92”, dodaje Sanida.

PREDUZETNICAMA JE NEOPHODNA PODRŠKA

Prema njenim rečima za ekonomsko osnaživanje žena neophodna je podrška lokalne samouprave, uključivanje u projekte koje organizuje nevladin sektor, umrežavanje i sopstveni aktivizam.

Sanida se osvrnula i na radionice u okviru projekta ONAsnaživanje, koji realizuje Fond B92. “Znanje koje će polaznice dobiti u okviru obuka je dragocjeno, ali sljedeći korak je u njegovoj praktičnoj primjeni. Zbog toga BIO IDEA i insistira na nastavku saradnje gde će Udruženje ili konkretan pojedinac postati naša nova članica franšize. Kao članica franšize ima našu podršku u rješavanju svih problema koji mogu nastati tokom poslovanja, a ono što je najvažnije zajednički plasman proizvoda”.

Socijalna franšiza BIO IDEA je namijenjena ženama koje pripadaju grupi teže upošljivih kategorija stanovništva. Samim tim, BIO IDEA pruža pomoć i podršku nezaposlenim ženama, u cilju stvaranja novih malih radionica i umrežavanja.

“Mi pomažemo: oko pronalaženja prostora za radionice kroz uspostavljanje saradnje sa lokalnim zajednicama, pronalaženje inicijalnih sredstava za opremanje radionice nove franšize, kroz saradnju sa centrima za socijalni rad, Nacionalnom službom za zapošljavanje ili kroz dostupne projekte, obuke i zajednički plasman proizvoda. Od buduće franšize se očekuje da potpiše Ugovor o franšizi kojim preuzima franšizu. Franšiza je besplatna”, dodaje Sanida.

“Sve se može naučiti, nijedno znanje nije nedosupno. Ali najvažniji je aktivizam, želja za promenom na bolje i upornost u ostvarivanju svojih životnih ciljeva. I naravno umrežavanje – zajedno smo jače i ljepše”, zaključuje Sanida.

 

akta.ba