EU postigao sporazum s Italijom o uspostavi ‘loše banke’

Italija je postigla sporazum s Europskom unijom o uspostavi mehanizma koji bi talijanskim bankama omogućio prodaju loših zajmova, izjavio je talijanski ministar financija Pier Carlo Padoan.

“S Europskom unijom postignut je sporazum o mehanizmu jamstava za loše zajmov”, kazao je u utorak Padoan nakon gotovo petosatnih razgovora u Bruxellesu s europskom povjerenicom za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

Tehničke pojedinosti sporazuma nisu zasad poznate. Pripreman je više mjeseci a trebao bi omogućiti uspostavu takozvane ‘loše banke’ u skladu s pravilima EU o državnoj pomoći.  “Drago mi je što smo danas s ministrom Padoanom postigli sporazum o uvjetima uspostave mehanizma jamstava koji bi talijanskim bankama pomogao da se riješe loših zajmova”, procijenjenih na nekih 200 milijardi eura, kazala je Vestager.

Povjerenica je dodala da će jamstva biti uspostavljena po tržišnim cijenama pa se stoga neće smatrati državnom pomoći. Uspostava loše banke paralelno s provedbom ostalih vladinih reformi “Trebala bi dodatno poboljšati kapacitete banke za kreditiranje realnog sektora i za poticanje rasta gospodarstva”, dodala je Vestager.

 

 

Hina