Sweet Home 3D

Planirate li gradnju kuće ili adaptaciju stana onda su aplikacije koje pomažu izraditi i onda vizualizirati dvodimenzionalne planove itekako dobrodošle.

Srećom, premda je većina takvih programa glomazna i skupa, postoji i kompaktnije besplatno rješenje…

Uređivanje doma i gradnja kuće veliki je pothvat koji je za većinu iznimno stresan, a osim muke s financijama, mnogi se muče s problemom namještanja stana ili kuće, rasporeda soba, općeg dizajna interijera i eksterijera i slično. Što se izvora novca tiče, tu ne možemo mnogo sugerirati i pomoći, ali možemo oko izbora programa koji su se specijalizirali za izradu dvodimenzionalnih planova i 3D vizualizaciju.

Premda je većina takvih aplikacija obično glomazna i najčešće nisu baš jeftine pa već ionako nategnuti budžet nerijetko dodatno opterete, uvijek se može okrenuti besplatnim alatima koji svoj posao odrađuju u većoj mjeri odlično. Jedan od ponajboljih alata upravo za virtualno namještanja stana ili kuće, ali i izradu planova i 3D vizualizacija, upravo je Sweet Home 3D koji je nedavno objavljen u punoj četvrtoj inačici.

 

Ne može se pohvaliti iznimno raskošnim sučeljem niti onom količinom mogućnosti kakve bude profesionalni arhitektonski alati, no zato se ističe kompaktnošću, relativno jednostavnim korištenjem i pristojno bogatom bazom 3D modela koje možete slobodno koristiti kako biste virtualno opremili svoj budući ili postojeći stan ili kuću.

 

Sve počinje izradom 2D plana, a u tome će vam pomoći alati za lako crtanje zidova. Zgodno je što podržava uvoz postojećeg plana (slika će biti namještena kao pozadina) pa ćete zidove moći crtati po već gotovo planu ili, ako ga nemate, onda sasvim proizvoljno. U prostoru namijenjenom za crtanje dovoljno je povlačiti crte dok će istovremeno u panelu odmah ispod prostora za prikaz plana biti vidljiv i 3D vizualizacija zidova.

Jednom kada nacrtali zidove i dobili jasnu konstrukciju i obliku sobe, cijeloga stana ili kata kuće, valja definirati i točne karakteristike zidova kako bi sve odgovaralo onima u stvarnosti (dovoljno je samo dvokliknuti na zid i zatim definirati ponuđene parametre). Praktički svi dodatni parametri, uključujući i ove kojima se definiraju karakteristike zidova, dostupni su u zasebnim dijaloškim okvirima koji će slobodno plutati na glavnih prozorom, a ne kao što bi neki mogli očekivati, u dodatnim panelima.

 

Kako bi sve dodatno bilo bliže stvarnoj situaciji, Sweet Home podržava i uvoz tekstura (možete ih pronaći kojekuda na Internetu ili ih napraviti sami) pa je tako, na primjer, prilično jednostavno napraviti kupaonicu s točno određenim keramičkim pločicama. Možda želite vidjeti kako će nova soba izgledati s drukčijim podnim oblogama – Sweet Home omogućava lako mijenjanje praktičkih svih objekata.

Pogledaj kratak tutorijal kako raditi u programu opisan tekstom i slikama

Jedan od najkorisnijih dijelova Sweet Homea svakako je i bogata biblioteka raznoraznih objekata: od klasičnog namještaja, preko stolarije do svjetala. Ono što je ponuđeno u programu odmah nakon instalacije moguće je dodatno proširiti preuzimanje dodatnih 3D modela sa službenog weba. Stoga prije nego uopće krenete raditi sa Sweet Homeom, svratite na službene web stranice i preuzmite one modele za koje mislite da će vam biti potrebni te ih uvezite u sam program (na glavnom izborniku pronađite opciju Furniture pa na Import furniture ili pritisnite kombinaciju tipki CTRL + SHIFT + I).

 

Pri postavljanju namještaja ali i pri samoj izradi modela stana ili kuće, pomaže 3D pogled koji je ažurira zu stvarnome vremenu, a kada cijeli projekt završite, osim što se možete po 3D modelu kretati kako vas volja, tu je i posebna modalitet koji simulira šetnju pa je moguće virtualno pregledati svaki kut i aspekt novouređenih prostorija. Osim toga, tu je u opcija renderiranja fotografija, ali i snimanja videozapisa čime pa uratke vrlo lako moguće prikazati i drugima. Uz malo truda i eksperimentiranja gotove fotografije i videozapisi mogu izgledati zaista odlično.

Drugim riječima, Sweet Home 3D nudi one tipične mogućnosti koje se i očekuju od programa ove vrste no za daleko manju cijenu. Štoviše, brojne mogućnosti nisu isprva vidljive no kako ćete program koristiti, tako ćete sve više o njemu otkrivati. Uostalom, tu je i prilično izdašna dokumentacija, a diljem Interneta se mogu pronaći raznorazni tutorijali i videoupute kako točno koristiti Sweet Home 3D. Stoga, tražite li sposoban, a istovremeno relativno jednostavan program za izradu 2D planova i 3D vizualizaciju, svakako ovome dajte priliku.

 

Preuzmi