Stariji vozači u Njemačkoj ići će na dodatne provjere

Njemački prometni stručnjaci založili su se, uoči svog godišnjeg sastanka u Goslaru, za zakonsku obvezu probnih vožnji za starije vozače.

To je uvjet za produljenje vozačke dozvole nakon učestalih nesreća koji su skrivili stariji sudionici u prometu, čime bi se postrožio prilično liberalan pristup ovoj problematici.

Stariji vozači na ovaj način mogu provjeriti svoje sposobnosti u vožnji i jesu li opasnost za sebe i ostale sudionike u prometu, rekao je za agenciju dpa Siegfried Brockmann, predsjednik Instituta za prometnu sigurnost njemačkih osiguravajućih društava (UDV) uoči redovitog godišnjeg Prometnog kongresa, na kojem prometni stručnjaci iz različitih područja raspravljaju o pitanjima vezanim uz promet. Ove godine bi na Prometnom kongresu, čije preporuke u pravilu prihvaćaju i zakonodavci, glavna tema trebali biti stariji sudionici u prometu.

UDV, koji je jedan od glavnih nositelja ove prometne konferencije, preporučuje zakonsku obvezu probnih vožnji za starije vozače. Za razliku od njih, najveći njemački automobilski klub ADAC ustrajava na tomu da probne vožnje i dalje ostanu na dobrovoljnoj osnovi. Po postojećoj praksi u Njemačkoj stariji vozači ne podliježu nikakvim provjerama sposobnosti i vještina vožnje pa čak niti liječničkim pregledima koji bi utvrdili njihovu zdravstvenu sposobnost za vožnju. UDV stoga smatra da je potrebno hitno djelovanje u smjeru povećanja sigurnosti u prometu za starije vozače. Čak 75 posto svih prometnih nesreća u koje su uključeni vozači stariji od 75 godina prouzročili su oni sami, kaže Brockmann.

I predsjedatelj Prometnog kongresa, bivši državni odvjetnik Kay Nehm, zalaže se za uvođenje testiranja vozačkih sposobnosti starijih građana.

S godinama pada koncentracija i sposobnosti procjene pa bi vjerojatno mnogi postariji sudionik u prometu, koji se još smatra dobrim vozačem, pao na prometnom testu, smatra Nehm.

Pravnici i predstavnici osiguravajućih društava već godinama traže ograničenje za starije vozače ali se tome protivi ADAC. Mnogi iza otpora politike da se pozabavi ovim pitanjem naslućuju jak utjecaj automobilskog lobija u Njemačkoj koji profitira od jake kupovne moći mnogih starijih građana Njemačke.

Zato je i u trenutnoj raspravi o sigurnosti starijih vozača uočljiv oprez političara. U raspravu se uključila jedino oporbena stranka Zeleni, koja se doduše zalaže za probne vožnje za starije vozače, ali na dobrovoljnoj osnovi i bez pravnih instrumenata, poput oduzimanja vozačkih dozvola u slučaju pada na probnoj vožnji.

 

 

akta.ba