Regionalni rukometni centar za mlade igrače uskoro u Sarajevu

Bosna i Hercegovina, tačnije prijestolnica Sarajevo, uskoro će dobiti regionalni rukometni centar za mlade igrače.

Projekat kampa ili akademije osmislili su Bilal Šuman, bh. trener i legenda rukometne reprezentacije BiH, koji radi u danskom Koldingu, i sportski direktor ove ekipe Lasse Boesen. Cilj je da se u Sarajevu okupe najveći rukometni talenti sa prostora bivše Jugoslavije, ali najprije iz BiH.

Prema najavama iz Danske, kako saznajemo od Šumana, lokacija nije još definisana, ali vrlo je važno napomenuti da ovaj projekat neće koštati državu nijednu konvertibilnu marku, a i da će kamp i akademija za mlade sportiste biti besplatna.

“Projekat nije završen, ali ako ćemo o detaljima u planu je da na prvom spratu treba da bude 20 soba i jedan apartman za trenera, te restoran, kao i teretana. A naravno u sklopu objekta je dvorana, čije će dimenzije biti 24×44 metra sa malim tribinama“, kaže Šuman, koji ističe da će u kamp biti smješteno 40 dječaka.

“U našem kampu bilo bi 20 dječaka starosne dobi do 16 i 20 starosti do 18 godina. Tu bi djeca živjela i imala bi sve adekvatne uslove za život, a tu bi se školovala, tačnije u najbližoj školi. Moram istaći da će za sve polaznike ovaj kamp i akademija biti besplatni. Najveći talenti bi išli u Kolding, jer sa ovim klubom želimo napraviti prvi regionalni rukometni centar za svu djeca iz regiona, ali prije svega iz BiH. Investicija bi, prema prvi procjenam, bila milion maraka . Ljetni period bismo iskoristili da napravimo rukometni kamp u junu mjesecu gdje će proći 200-300 polaznika”, ističe Šuman koji ne želi stati na ovom.

“Zamisao je da sličan kamp predložimo i košarkaškom savezu, gdje bismo pozvali omogućili da mladi bh. košarkaši imaju priliku da besplatno uče od najvećih imena. Tako da bismo u ljetnom periodu imali oko 500-600 polaznika, što je fenomenalna stvar za napredak bh. sporta”, riječi su nekada sjajnog krila naše reprezentacije, ističući želju da BiH postane dio projekta Street Handball.

Direktor Koldinga Lasse Boseen ima sva prava za Street Handball od EHF za cijelu Evropu, tako da je planirana i izgradnja jednog vanjskog igrališta, koje bi se koristilo ljeti. Street Handball već ima ugovor sa firmom Select, tako da bismo imali osiguranu svu sportsku opremu, riječi su Šumana, koji će uskoro doći u BiH kako bi pokrenuo proces izgradnje ovog centra.

“Sada nam predstoji ta administrativna strana – da nađemo lokaciju i dobijemo svu tu potrebnu papirologiju da bismo mogli krenuti u projekat. Nadam se da će Kanton Sarajevo i opštinske vlasti imati sluha za ovakav projekat , tj. da ćemo moći tu adminstativnu papirologiju završiti u što kraćem periodu da bismo mogli što prije početi sa radom”, rekao je Šuman i dodao da je ovo unikatan projekat kojim žele pomoći mladim rukometašima da napreduju i da imaju siguran put u Evropu. Želimo im omogućiti sve uslove da postanu vrhunske sportiste. Kao čovjek koji ima izgrađen status u danskom rukometu i imam jasnu osnovu i cilj, da pomognem djeci.

 

akta.ba