Podrška razvoju obrtništva u poljoprivredi i otvaranju radnih mjesta

U Federalnom zavodu za poljoprivredu na Ilidži danas su potpisani ugovori s pojedinim korisnicima koji su ispunili kriterije utvrđene javnim pozivom za realizaciju Programa sufinansiranja samozapošljavanja i zapošljavanja u oblasti poljoprivrede u 2015.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je, u saradnji s Federalnim zavodom za zapošljavanje, osiguralo tri miliona KM i početkom novembra prošle godine raspisalo javni poziv na kojem je 527 poljoprivrednika, koji se u evidenciji službe za zapošljavanje FBiH vode kao nezaposlene osobe, ispunilo utvrđene kriterije.

Ovim programom će se, kako je izjavio federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, sigurno mijenjati stav poljoprivrednika, ali i cijelog društva o poljoprivredi kao zanimanju i gledanju na naša poljoprivredna gazdinstva kao na radna mjesta, na male tvornice koje postoje u svim dijelovima BiH. Također, država ovim programom osigurava uvjete da poljoprivrednik može imati pravo na zdravstveno i penziono osiguranje.

– Za naredne tri godine smo obezbijedili sredstva da sufinansiramo one koji žele biti poljoprivredni obrtnici, ali isto tako posebna pažnja biće usmjerena svima onima koji uđu u poljoprivredne obrte jer definitivno moramo obezbijediti uslove u naredne tri godine, da bi oni četvrte godine mogli samostalno plaćati za sebe doprinose za zdravstvo i PIO. Pored toga što će imati bolji društveni status i bolji standard, naši poljoprivredni proizvođači, ali i cijelo društvo i fondovi PIO i zdravstva imaće sredstva koja će uplaćivati poljoprivrednici po ovom i nadamo se idućim programima – izjavio je ministar Dedić prilikom potpisivanja ugovora.

Naveo je da svakodnevno imaju zahtjeve da se raspiše i drugi javni poziv koji će, kako je dodao, svakako biti i u planovima za ovu godinu.

– Očekujem da u ovoj godini možemo imati oko hiljadu novih poljoprivrednih obrta, hiljadu poljoprivrednika koji će biti “skinuti” sa službe za zapošljavanje, ali naš cilj nije da “skidamo” te ljude s biroa za zapošljavanje, već da ih osposobimo da u stvarnosti u pravom smislu imamo radna mjesta na tim poljoprivrednim gazdinstvima – kazao je Dedić.

Direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje Omer Korjenić je podsjetio da je javnim pozivom obuhvaćeno 527 kandidata te da se potpisivanjem ugovora konkretizira ono što su započeli u novembru kada su objavili javni poziv, saopćeno je iz Vlade FBiH.

– Namjera nam je da i u ovoj godini nastavimo s ovim programom, zajedno s Ministarstvom poljoprivrede. Ovo je konkretan primjer podrške razvoju obrtništva u poljoprivredi gdje na konkretan način oblast poljoprivrede stavljamo u jedan sistemski položaj, odnosno nezaposlenim osobama koje imaju predispozicije za obavljanje poljoprivredne proizvodnje, svoju djelatnost stave u sistemski okvir – kazao je Korjenić.

U skladu s Programom, Zavod će iz zajedničkih sredstava tim korisnicima mjesečno isplaćivati/refundirati poticajna sredstva u visini od 100 posto iznosa obaveznih doprinosa prvih 12 mjeseci (I godina), u visini od 50 posto iznosa obaveznih doprinosa u periodu od 13 do 24 mjeseca (II godina), u visini od 50 posto iznosa obaveznih doprinosa u periodu od 25 do 36 mjeseci (III godina), te u visini od 75 posto iznosa obaveznih doprinosa u II i III godini u slučajevima gdje su aplikanti žene ili mlade osobe dobi do 35 godina.

Osim toga, fizičkim osobama, odnosno novoregistriranim poljoprivrednim obrtima, iz sredstava Zavoda bit će sufinansirani i neophodni troškovi pokretanja djelatnosti (troškovi registracije, ljekarskog uvjerenja, taksa, oprema/sredstva za rad i slično) u iznosu od 200 KM, a bit će isplaćeni po izvršenom pravdanju utrošenih sredstava uz isplatu prvog dijela mjesečne refundacije.

 

dobrevijesti.tv