BiH ima potencijal u obnovljivim izvorima energi

U Sarajevu je danas prezentovan novi model za planiranje dekarbonizacije energetike u BiH u okviru projekta “Strategija za održivu energiju jugoistočne Europe” koji provodi Fondacija Centar za zastupanje građanskih interesa (CPI).

Projekat uključuje, osim BiH, i nekoliko zemalja regiona jugoistočne Evrope: Albaniju, Hrvatsku, Kosovo, Crnu Goru, Makedoniju i Srbiju, koje okupljaju 19 organizacija civilnog društva.

Cilj je doprinijeti diskusiji o energetskim sistemima u ovom dijelu Evrope te pokazati da je moguć prelazak na održive, obnovljive izvore energije.

“Danas ćemo predstaviti prvi regionalni model i ujedno model BiH. Ovo je model koji će biti dat na slobodno i besplatno korištenje svim građanima BiH. Model ima jednostavan interface tako da ga mogu koristiti i djeca u školama u smislu edukacije što je praksa u drugim zemljama. Cilj modela je da se ponude mogućnosti smanjenja emisija do 2050. godine. Cilj je da se emisije smanje za 80 posto u odnosu na emisije iz 1990. godine, a to je jedino moguće ulaganjem u obnovljive izvore energije”, rekla je Irma Filipović-Karadža, projekt-menadžer u Fondaciji CPI.

Prema njenim riječima, BiH mora izabrati smjer u kojem želi da razvija energetski sistem na osnovu čega kreira budućnost zemlje.

“U konačnici, o planovima koje sada pravimo ovisit će kako ćemo živjeti i biti na putu prema Evropskoj uniji. Imamo velike potencijale u izvorima obnovljive energije koji nisu ni približno iskorišteni”, istakla je Filipović-Karadža.

Model je usvojen u mnogim zemljama svijeta kao i od Međunarodne agencije za energiju (IEA) i analizira tehničke i ekonomske aspekte smanjenja emisija stakleničkih plinova. Za svaki veliki sektor, model nudi scenarije mogućih nivoa proizvodnje i potrošnje energije i emisije ugljen-dioksida do 2050. godine kao i načine utjecaja na njih ulaganjem u adekvatne tehnologije.

Web-interface dostupan na internet stranici see2050energymodel.net namijenjen je i tehničkim osobama koje se bave energetikom. On također nudi i video-igricu koja je već uvrštena u obrazovni sistem škola u Velikoj Britaniji.

Savjetnik ministra energije, rudarstva i industrije u Vladi FBiH Zlatan Bilanović je podsjetio da BiH ni tehnološki ni finansijski godinama nije ulagala u sektor za održivu energiju.

“Vlast učestvuje u izradi zakonskih okvira koji pomažu da se dođe do cilja kako bi se smanjilo zagađenje okoline. Ovo je sagledavanje stvari, kako da dostignemo standarde koji se traže od nas iz Evrope. To je dosta skupa stvar, nije se godinama u to ulagalo, dosta kaskamo, ali imamo potencijal. Na tragu smo da to poboljšamo”, rekao je Bilanović.

Diskusiji su danas prisustvovali predstavnici ministarstava i institucija s entitetskog i državnog nivoa, te javnih i privatnih kompanija iz energetskog sektora, kao i sektora velikih potrošača energije, predstavnici akademske zajednice i civilnog društva. U diskusiji koja je uslijedila, izneseni su različiti pogledi na razvoj energetskog sektora u Bosni i Hercegovni obzirom na to da se radi o tehnološki i financijski vrlo zahtjevnom i višedecenijskom projektu koji bi do 2050. godine trebao, prema planu i direktivama Europske unije, dovesti do smanjenja emisije stakleničkih plinova za 80 posto u odnosu na emisije iz 1990. godine.

 

dobrevijesti.tv