Uspješna godina jedine bh. međunarodne luke

Luka Brčko, kao jedina međunarodna luka BiH, nalazi se na razmeđu glavnih regionalnih centara – Beograda, Zagreba i Sarajeva.

Direktor luke Pero Gudeljević kaže da su prošlogodišnji prihodi bili nešto veći od planiranih i iznose 1,81 miliona KM. Troškovi poslovanja nešto su niži i kreću se oko 1,76 miliona KM, što je omogućilo neto dobit od gotovo 60 hiljada KM, piše Večernji.ba.

Luka svu zaradu ostvaruje iz svoje osnovne djelatnosti a to je pretovar robe. Prošle godine su 64 radnika ovog preduzeća uz pomoć dvije dizalice pretovarili 77.000 tona robe.

“U strukturi robe, najviše smo radili s ugljem koji se uvozi u BiH te željezom koje se izvozi iz BiH. Svi naši zaposleni su uredno primili zarađene plaće “, objašnjava Gudeljević.

Ističe da u posljednjih pet godina nema posebnih oscilacija niti u obimu niti vrsti robe koja se pretovara, i dodaje da postoji trend povećanja broja korisnika usluga.

“Najveći korisnici naših usluga su Sisecam soda Lukavac, ArcelorMittal Zenica te u posljednje vrijeme Unis iz Dervente. Od brodara tu treba istaknuti DTL i Beobrod iz Beograda”, kazao je direktor Luke.

Trenutni kapaciteti su dovoljni da odgovore zahtjevima svih korisnika.

Međutim, ukoliko bi došlo do povećanog obima robe koja bi išla preko Luke Brčko, onda bi uprava morala osigurati novac za kupovinu novih dizalica većeg kapaciteta, zaključuje Gudeljević. Luka posluje na tržišnoj osnovi bez novčanih transfera od strane lokalne vlasti.

Dvije dizalice u vlasništvu Luke donacija su iz Italije, a Pero Gudeljević ističe da ima korektne odnose s Vladom i Skupštinom Brčko distrikta.

 

akta.ba