Europski potrošači najpouzdaniji u posljednjih 15 godina

Preliminarni pokazatelj pouzdanja potrošača na razini Europske unije u siječnju ove godine iznosio je -4,2 i bio je povoljniji u odnosu na isti mjesec lani (-5,8), objavila je Europska komisija.

Pokazatelj pouzdanja potrošača jest broj koji predstavlja razliku postotka pozitivnih i negativnih odgovora na pitanja o očekivanjima financijske situacije, opće gospodarske situacije, nezaposlenosti i štednje u narednih godinu dana. Podaci se objavljuju kao preliminarni i kao konačni, pri čemu razlike u tim rezultatima često znaju biti i do dva postotna boda.

Pored preliminarnih podataka, i konačni podaci, koji uključuju cijelu prošlu godinu (u prosjeku -4,1), pokazuju poboljšanje pouzdanja potrošača u odnosu na 2014. godinu (u prosjeku -7,4).

Razina tog pokazatelja u 2015. godini blizu je onoj iz pretkrizne 2007. godine (u prosjeku -4,7) i predstavlja najoptimističniju godinu još od 2000. godine kada je pouzdanje potrošača u EU bilo u blagom plusu (u prosjeku 0,4).

Promatrano po zemljama, u većini zemalja EU u 2015. godini bilježi se poboljšanje pokazatelja u odnosu na 2014. godinu, dok se pogoršanje bilježi samo u pet zemalja EU: Njemačka, Estonija, Mađarska, Austrija i Ujedinjena Kraljevina (i dalje u plusu).

U Hrvatskoj se, u 2015. godini, bilježi najveće poboljšanje prosjeka pokazatelja pouzdanja (za 14 bodova) među državama Europske unije, što je djelomično rezultat naznaka oporavka gospodarske situacije (zaustavljanje daljnjeg pada BDP-a), realnog rasta neto plaća u 2015. godini, ali i niske baze tj. izraženijeg pesimizma u 2014. godini, tumače u HGK.

Razina prošlogodišnjeg pouzdanja potrošača (u prosjeku -21,8) u Hrvatskoj, najpovoljnija je još od 2007. godine (-16,3).

Pouzdanje potrošača u Europskoj uniji promatra se putem anketa koje se provode u svakoj od zemalja EU na nacionalnoj razini, a rezultate objavljuje Europska komisija. Nominalni uzorak za navedenu anketu na razini Europske unije jest 40.000 ispitanika (za Hrvatsku 1.000), no efektivno je ta brojka obično manja za 20 – 35 posto.

 

 

akta.ba