Cjelogodišnje predstavljanje austrijske i bh. kulture u dvije zemlje

Martin Pammer, ambasador Republike Austrije u Bosni i Hercegovini i Adil Osmanović, ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine, najavili su danas održavanje preko 50 različitih kulturnih događaja širom BiH i Austrije tokom 2016. godine.

Godina kulture 2016, pod sloganom “Besser kennen lerner” – “Upoznajmo se bolje” predstavit će ono najbolje i savremeno iz likovne umjetnosti, muzike, filma, književnosti i nauke.

“Bosnu i Hercegovinu i Austriju povezuje zajednička historija, zatim bliska i dinamična privredna saradnja, a prije svega jedan, tako da kažem -„živi most“, kojeg čini 200.000 ljudi iz naše dvije zemlje. Ovo su potencijali, koji se sada mogu iskoristiti za našu zajedničku budućnost i za mnoge veze u kulturnom životu i umjetnosti”, rekao je ambasador Martin Pammer.

Za Austriju su Bosna i Hercegovina i cijeli Balkan od velikog interesa: tu su prije svega vanjskopolitički interesi, a u vezi sa obostranom željom za evropskom integracijom, zatim sigurnosni i naravno interesi za sveobuhvatnim i konstruktivnim razvojem zemlje i susjedne regije. Pritom, isto tako, važan aspekt kulture, koja može doprinijeti razumijevanju, umrežavanju i samim tim i približavanju.

“Uzajamna percepcija Austrije i Bosne i Hercegovine je, zbog različitih okolnosti, obilježena stereotipima, dok je aktualno događanje – uprkos velikom broju umjetnika, muzičara, mislilaca i sportista koji djeluju ovdje i tamo – malo poznato. Zato su Ministarstva vanjskih poslova i Ambasade, u saradnjii sa velikim brojem institucija i kulturnih stvaraoca i djelatnika, postavili zajednički cilj, da se ‘bolje upoznamo’, kao moto Godine kulture”, istakao je Pammer.

Svoje vrhunce pripremljeni će program imati u vidu prezentacija savremenih likovnih djela i značajnog fotografskog stvaralaštva iz Austrije u Banja Luci, Sarajevu i Mostaru; tri koncerta u saradnji sa Sarajevskom filharmonijom pod vodstvom austrijskih dirigenata; konferencija o uzajamnoj percepciji, pitanjima žena i ravnopravnosti spolova, migracijama i odnosa država-religija. Sudjelovanje na brojnim festivalima i predstavljanje velikog broja mladih muzičkih grupa od jazza do „austrijske“ muzike svijeta, kao i jedan bilateralni književni simpozij dodatno će obogatiti program.

Jedna od stalnih postavki Godine kulture 2016. je i putujuća izložba “Srebrenica danas”. Izložba treba da doprinese spremnosti za dijalog, prevladavanje prošlosti i oblikovanje budućnosti.

Godine kulture je prepoznata kao značajan element u jačanju veza između BiH i Austrije, te smo zahvaljujući tome dobili i značajnu podršku austrijskih preduzeća. Ova veza je logična slijed, imajući u vidu da je Austrija sa preko 1,3 milijardi EUR-a i dalje, kumulativno, najveći strani investitor u Bosni i Hercegovini, što je potvrđeno i 2015. godine.

Godinom kulture Austrija – Bosna i Hercegovina 2016, bit će i zvanično otvorena 8. februara 2016. godine u Narodnom pozorištu u Sarajevu, i to svečanim programom sa ministrima vanjskih poslova, Sebstianom Kurzom i Igorom Crnadkom, kao i ministrom civilnih poslova Adilom Osmanovićem. Želimo da publici u naše obje zemlje damo priliku za bolje i savremeno uzajamno razumijevanje.

Više informacija o programu Godine kulture možete pronaći na: www.aussenministerium.at/sarajewo.

Za sve dodatne informacije obratite se na +387 33 263 505.

 

 

akta.ba