Brazilska prirodna gimnastika

Brazilska prirodna gimnastika je koncept koji je razvio Romano Alvaro u Brasilu prije mnogo godina.

Prirodna gimnastika (ili brazilska yoga) sastoji se od niza vježbi u kojima se koristi samo vlastito tijelo obično imitirajući životinje. Nakon godina proučavanja, Alvaro je dodao svoj osobni dodir. Diplomirao je tjelesni odgoj, a ima i crni pojas u Brazilskom Jiu Jitsu, te je instruktor Yoge. Prirodna gimnastika je vrlo dinamičan način fitnessa te ju dosta koriste sportaši poput hrvača, Jiu Jitsu boraca, i sl.

brazilskagimnastika2

U stalnom pokretu i sa nekoliko kombinacija različitih poteza, Brazilska prirodna gimnastika se temelji na Jiu-Jitsu podnim tehnikama, vježbama snage koristeći težinu vlastitog tijela, te tehnikama dinamičnog istezanja i disanja. Uključuje potpuni rad tijela kojim se razvijaju fizičke kvalitete poput snage, fleksibilnosti, koordinacije, između ostalih, a kroz tehnike disanja pruža vježbaču veliki mentalni i motorički napredak.

Postoje na stotinu pokreta, koji se svakodnevno mijenjaju i kombiniraju, tako da nam je svaki mišić na tijelu u stalnom pokretu. U pitanju je kompletna aktivnost tijela, u kojem beneficira na raznim poljima, kao što je snaga, pokretljivost, izdržljivost, fleksibilnost, kordinacija, a kroz tehnike disanja poboljšavamo svoje mentalno i motoričko stanje.

brazilskagimnastika4
Profesor Alvaro, rodom iz Brazila, je na ovu ideju došao kroz treninge jiu jitse, koji trenirao sedamdesetih godina, u čuvenoj Gracie familiji, gdje je od Rolls Graciea dobio crni pojas. S obzirom da nije volio da diže utege, a performanse u jiu jitsi je poboljšavao kroz bodyweight vježbe i fleksibilnost, vremenom je došao na ideju da iskombinira sve aspekte treninga.Kako je vrijeme protjecalo, tako se i njegova priča” lagano formirala. U početku su vježbe bile koncipirane na pokretima raznih životinja, a neka imena određenih pokreta su davana po životinjama koji su bili predmet imitacije.

brazilskagimnastika5

Krokodil, majmun, alligator .., samo su neka od imena koji se i danas koriste u nomenklaturi prirodne gimnastike. Ginastika je, od sedamdesetih godina prošlog stoljeća, od kada se vodi njezin nastanak, sve do današnjeg dana zadržala određene koncepte i fundamente iz davno prošlih vremena, koji su bazirani na najprirodnijim pokretima primitivnog čovjeka i njegovim kretanjima u prirodi.Alvaro je kreirao sustav vježbi koji se podjednako mogu raditi u prirodi iu zatvorenom prostoru.

Početkom osamdestih godina Alvaro počinje s treninzima Hatha yoge. Joga ima presudan utjecaj za razvijanje njegovih mentalnih sposobnosti, kao i asane, koje su mu pored pravilnog disanja, pružile još veću fleksibilnost i stabilnost uma i tijela. Profesor uviđa i otkriva snažan utjecaj yoge na njegov sustav vježbi i odlučuje da kompletira gimnastici / na portugalskom: Ginástica / i predstavi je što većem broju ljudi.Priča o novoj vrsti fitnesa, vježbama za dugovječnost i zdravlje, za kvalitetniji život, kako su sve nazivali Ginástica natural, je dolazila do sve većeg broja ljudi.Romano je zbog sigurnosti participijenata, u početku radio sa aktvno sportašima, da bi kasnije već isprobane i sigurne pokrete prenio i na ljude koji su željeli poboljšati svoje fizičko i zdravstveno stanje. Tu je i formirana “baza” prirodne gimnastike, iz koje proizlaze razne kombinacije pokreta, i nizu daju neograničen broj pokreta. Vježbači mogu sami odrede koje će im vježbe odgovarati u datom momentu. Ginástica je praktično nelimitiranim proces vježbi u kojem sudjeluju tijelo i um, i dopunjuju se.


Danas je Ginástica izuzetno popularan aspekt vježbanja. Veliki broj MMA boraca redovito prakticira vježbanje Ginástica, pogotovo je prisutna kod boraca koji svoj stil borenja rade na parteru. Jiu jitsu natjecateljima je ovaj vid vježbi poznat već duže vrijeme, i bazičan dio treninga gimnastike je i redovan dio na svakom jiu jitsu treningu. Borci kroz ovaj sustav treninga jačaju svoje kardio performanse, fleksibilnost, a samim tim i snaga tijela dobivaju takozvani “pun režim”, i spremnost borca ​​pred meč itekako značajnija.Jedan poznati MMA borac je svojedobno izjavio, poslije treninga s Alvarom, da se u nikadaa životu tako nije umorio i da nikada nije bio bliži senzbilnosti i poznavanju svog tijela.