ALEN OMIĆ: Želio sam igrati u dresu BiH, ali me Slovenci nisu pustili

Američka NBA najjača je košarkaška liga na svijetu. Stepenicu ispod, po ugledu, snazi i organizaciji, je španska ACB, odnosno, kako je sada zvanični naziv, Endesa liga, kojoj gospodare divovi kao što su Real Madrid, Barcelona, Unikaha Malaga, Laboral Kuča…

U takvoj konkurenciji izgraditi ime veliki je uspjeh, a mi možemo biti ponosni što se među njima nalazi i jedan košarkaš iz Bosne i Hercegovine. Alen Omić u ovom je momentu, prema statističkom učinku, četvrti najkorisniji igrač španskog šampionata (17,1 bod prosječno po meču)!

Igrao i SP

Centar Gran Kanarije, petoplasiranog tima na tabeli, u 16 mečeva bilježio je prosjek od 25 minuta, 11,8 poena i 7,4 skoka. Barceloni je u prošlom kolu “sasuo” 23 koša, sedmicu ranije proglašen je za igrača kola…

No, radost zbog uspjeha 23-godišnjaka iz Banovića nije potpuna, jer Omić nije reprezentativac naše države, već Slovenije. Stoga smo razgovor s Omićem počeli pitanjem zašto on ne igra u dresu BiH?

– Prvo bih naglasio da s Bosnom i bosanskim savezom nisam imao niti imam bilo kakve probleme. To je moja domovina, koju volim, u kojoj živi vrijedan i pošten narod, ali u meni bh. savez nije vidio nekog ko bi trebao biti unutra, u reprezentaciji.

S druge strane, nakon dvije godine žestokog rada u Sloveniji, toliko sam napredovao da su mi ponudili državljanstvo i dali priliku da igram za jednu od najboljih selekcija u Evropi. To sam prihvatio. Vjerovali su u mene i na tome im hvala – kaže ovaj gorostas od 217 centimetara i 120 kilograma.

Ipak, uz asistenciju svog menadžera Enesa Trnovčevića, Alen je prije tri godine stupio u kontakt s Košarkaškim savezom BiH i pokušao dobiti bh. sportsko državljanstvo:

– Zaista sam htio igrati za BiH, ali bilo je kasno. Slovenci me nisu htjeli pustiti i ja ih razumijem.

Omić je u dresu Slovenije igrao Svjetsko prvenstvo 2014. i Eurobasket 2015. kao naturalizirani košarkaš. Kaže da se nada da će tako ostati i u budućnosti.

Dobar izbor

A na pitanje šta će se desiti ako se situacija promijeni, odnosno slovenski selektor izabere nekog drugog naturaliziranog igrača (samo jedan može biti u ekipi), Omić odgovara riječima:

– Ako budu htjeli mijenjati, možda mijenjati mogu i ja. Nikad ne znaš šta se može desiti. Međutim, ja poštujem sve što je Slovenija uradila za mene.

Zbog toga ne želim upadati u neke sporne situacije s bilo kojim savezom i da moje ime luta okolo. Nisam spreman na deset telefonskih poziva dnevno, već želim isključivo razmišljati o košarci.

A na košarkaškom terenu Alen “govori” sve bolje…

– Kad sam prošlog ljeta pričao s menadžerom gdje nastaviti karijeru, on mi je rekao da je Kanarija dobra opcija. Tako se i pokazalo. Zadovoljan sam igrama, mada može i bolje. Svjestan sam da je Gran Kanarija odskočna daska, ali nigdje ne žurim. Imam ugovor na dvije godine, uostalom, ovo je sredina u kojoj mogu napredovati – ističe Alen, koji otkriva što mu je cilj u karijeri.

– San mi je obući dres neke NBA ekipe, to je košarkaški vrh. U protekle dvije godine bio sam na kampovima u Americi, a iskreno se nadam da ću jednom i nastupati u NBA ligi.

No, ne žurim. NBA neće pobjeći. Mlad sam i vrijeme radi za mene. Želim se prvo dokazati u Evropi – rekao je Omić.