Radnici prijedorskog ArcelorMittala od 1. februara ponovo na poslu

S olakšanjem je odahnulo 850 radnika prijedorskog rudnika „ArcelorMittala“ koji će, nakon mjesec dana „čekanja“, 1. februara krenuti na posao.

Na ovaj potez u rudniku su bili prinuđeni zbog drastičnog pada cijene čelika na svjetskom tržištu, zbog čega je došlo do smanjenja otkupa rude u zeničkoj „Željezari“.

Prinudni jednomjesečni odmor, bio je najbolje ekonomsko rješenje. Radnici će za januar primiti 55 odsto od ukupne plate.

– Tako je bio i dogovor da počinjemo prvog februara sa radom. Međutim, znamo isto da se stanje u čeliku ne popravlja. Znamo istio da je menadžment ugovorio 1. 500. 000 tona, umjesto 2. 100. 000 koliko je plan. Nadamo se da će biti tako do kraja godine i da neće biti najgore solucije, otpuštanja radnika, rekao je Milanko Stojnić, predsjednik Sindikata radnika „ArcelorMitital“ Prijedor.

U rudniku kažu, neće biti otuštanja radnika. Međutim, ovogodišnji plan je za oko 600.000 tona rude manji, pa dalje traže nove kupce. Sa željezarom u Zenici za februar i mart već je dogovorena isporuka od 270. 000 tona željezne rude.

– Mi smo samim planom za prvi kvartal ove godine projicirali proizvodnju koja je adekvatna i moguća da prihvati Željezara u Zenici tako da smo svjesno prvi mjesec imali tako da kažemo imali zastoj proizvodnje. Radnici su bili na čekanju i mi 1. februara ulazimo u proizvodnju u normalnim kapacitetima, sa punom zaposlenošću, istakao je Mladen Јelača, direktor rudnika „ArcelorMittal“ Prijedor.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, Petar Đokić kaže da se mora pronaći način da se „ArcelorMittal“, kao investitor zadrži na ovim prostorima. Nije riječ samo o sudbini 850 radnika u Prijedoru, već i o radnicima u brojnom lancu zavisnih preduzeća, poput Željeznica Srpske.

– Moje je mišljenje da mi ne bismo tebali izgubiti tako važnog investitora, tako važnog partnera. Takav gigant ne bi trebalo da ode odavde i da prekine svoju proizvodnju. Oni imaju svoj metod i svoje objašnjenje transfernih cijena. Moramo taj metod, model, usaglasiti na način da obezbijedimo da se nastavi proizvodnja ovdje u Republici Srpskoj i BiH i da se Mittal ne povuče sa ovog područja, dodao je Đokić.

Јoš se čeka na sudski epilog slučaja oko navodnog duga „ArcelorMittala“ Poreskoj upravi Republike Srpske od oko 50 miliona maraka.

 

biznis.ba