Izgradnja “Bauhaus” centra u Sarajevu počinje 2017.

Izgradnja “Bauhaus” centra u Sarajevu počinje 2017. – Investicija vrijedna 47 mil KM donosi posao za 150 radnika.

Prvi “Bauhaus” centar u Bosni i Hercegovini počet će se graditi sljedeće godine, a ovih dana se izvode radovi na parceli, čisti se zemljište i uskoro će biti postavljena stalna ograda.

Kako je kazao Predrag Radovanović, pravni zastupnik kompanije “Bauhaus AG”, parcela je u posljednje vrijeme bila devastirana, jer se kopalo zemljište u potrazi za metalom, pa je stvoreno i odlagalište sekundarnog otpada.

Odlučeno je da se u prvoj fazi projekta podigne ograda oko parcele. Ne radi se o privremenoj niti građevinskoj ogradi, već stalnoj koju “Bauhaus” ima u cijeloj Evropi.

– Radovi su počeli prije nekoliko dana i rok za završetak radova je 90 dana, a izvođenje će zavisiti od vremenskih uslova. Objekat se još uvijek neće početi graditi pošto je na inicijativu Zavoda za planiranje grada usvojena izmjena i dopuna regulacionog plana, jer se ukazala potreba da na tom području prođe saobraćajnica koja će biti u zaleđu objekta. U saradnji sa Zavodom za izgradnju i općinom Novi Grad izmjestili smo objekat za devet metara prema naprijed kako bi se ostavilo dovoljno prostora za tu cestu i kako bi taj regulacioni plan u konačnici bio usvojen – pojasnio je Radovanović.

U zavisnosti od prilagođavanja postojeće građevinske dozvole novom regulacionom planu, gradnja objekta bi trebala početi u prvom dijelu naredne godine.

Radovanović je rekao da će ograda uokviriti parcelu, trenutno se zemljište nivelira i bit će postavljen tampon kako bi se dobila ravna površina. Bit će postavljen i veliki baner s logoom “Bauhausa” kako ne bi bilo špekulacija o odustajanju “Bauhausa” od Sarajeva. Iznos investicije u prvoj fazi je 100.000 evra.

Veličina parcele je 50.000 metara kvadratnih, a objekat će biti na 17.000 metara kvadratnih. Preostalo zemljište je rezervisano za parking i vrtni dio.

“Bauhau”s je izgradio nekoliko centara u Zapadnoj Evropi zbog čega su planovi za izgradnju u Sarajevu pomjereni za sljedeću godinu. Izgradnja centra trebala je krenuti na proljeće 2015. godine. Vrijednost investicije je 47 mil KM, a u centru će biti zaposleno 150 osoba. “Bauhaus” centar će se u BiH baviti isključivo prodajnom djelatnošću.

ekapija.com