Programiranje od malih nogu

Kad se priča o svim X, Y ili Z generacijama shvatim da nisam ni blizu njih, barem po godinama. Nisam ni baš A generacija, ali odrasla sam bez računala i programirati sam prvi put počela u srednjoj školi, zagrebačkom MIOC-u prije malo više od 30 godina.

Moji prvi jezici bili su Fortran i Pascal i iako je Fortran relativno brzo otišao u zaborav, Pascal me prati još i danas. Mislim da je učenje Pascala stvorilo odgovarajuće veze za algoritamsko zaključivanje u mom mozgu koje su ostale do danas. Na fakultetu slijedio je C i onda sam počela raditi u školi pa se vratila par koraka unatrag jer s djecom ipak ne možete početi s C-om. S djecom sam najprije počela raditi u QBasicu, koji je tada (devedesetih) bio uobičajen programski jezik u školama, ali sam ubrzo prešla na Logo jer mi se činio primjerenijim za osnovnoškolce.

Danas, zaista nema razloga da se svako, baš svako dijete ne okuša u programiranju. Neće svi biti programeri kad odrastu, ali odgovornost nas odraslih je da im pružimo mogućnost da zavire u taj svijet da nauče zaključivati, logično povezivati, razmišljati i da tako postanu spremniji za izazove budućeg posla.

Predlažem da počnete s aplikacijom Trči Marko (Run Marco!), avanturističkom igrom u kojoj pomažete Marku da prijeđe prepreke i sakupi blago pritom koristeći naredbe programskog jezika. Run Marco djelo je grčkog programera Kostasa Karolemeasa koji je aplikaciju napravio kako bi petogodišnjem sinu objasnio osnove programiranja. Pod znakovitim imenom tvrtke Allcancode (svi mogu programirati) nastala je aplikacija koja vizualnim jezikom i izvođenjem naredbi korak po korak na zabavan način uvodi djecu u svijet programiranja. Dostupna je na 20 jezika, uključivši i hrvatski te za sve mobilne uređaje ili u mrežnom pregledniku za računala. Isprobajte je, sigurna sam da ćete se brzo snaći.

Ukoliko tražite još neke programe ili stranice povezane s učenjem programiranja, svakako zavirite na stranice hrvatskog tjedna programiranja .

Lidija Kralj

Lidija Kralj je urednica digitalnog časopisa Pogled kroz prozor i portala ucitelji.hr, eTwinning ambasadorica za Hrvatsku i voditeljica projekta Sigurniji internet za djecu i mlade.

eskills.hr