Feldenkrais

Feldenkrais Metoda je kreativna pedagoška metoda rada s tijelom utemeljena na prirodnoj sposobnosti učenja koju ima ljudski nervni sustav.

‘Pokret je život. Život je proces. Poboljšajte kvalitetu procesa i poboljšat ćete kvalitetu samog života.’

Dr. Moshé Feldenkreis

Proučavanjem povezanosti međuodnosa pokreta, osjeta, misli i osjećaja, odnosno njihove neodvojivosti, razvio ju je dr. Moshe Feldenkrais (1904.-1984.). Po mišljenju moderne znanosti, plasticitet mozga predstavlja temelj našega razvoja i sposobnosti prilagodbe.

feldkreis1

Čudesna sposobnost našeg živčanog sustava da se mijenja, kreira i uspostavlja uvijek nove veze u mozgu, neizostavni je temelj svake stvarne promjene u našem doživljavanju, ponašanju i djelovanju. Stoga se i mogućnosti primjene ove metode protežu kroz cijeli spektar ljudskih djelatnosti. Lekcije objedinjuju pokrete i položaje koji variraju u svojoj složenosti, a sadržani su u prirodnom razvoju ljudske motorike, nekim aspektima u borilačkim vještinama (jiu-jitsu, judo), praktične analize biomehanike pojedinih zglobova i međusobnih odnosa mišićnih skupina, te aktivnosti svakodnevnog života.

Koja dva nadopunjujuća oblika rada nudi ova metoda?

a) “Svjesnost kroz pokret” (Awareness Through Movement) odvija se u radu s grupom. Pokret se istražuje na polagan način kroz raznolike i neuobičajene varijacije.

b) “Funkcionalna integracija” (Functional Integration) individualna je primjena metode prilagođena specifičnim potrebama svakog čovjeka, a temelji se na istim neurofiziološkim postavkama kao i “Svjesnost kroz pokret”.

feldkreis3

Dobrobiti ove metode koristit će profesionalnim i rekreativnim sportašima, plesačima, glazbenicima, kao i onima koji puno vremena provode sjedeći, žele poboljšati svoje kretanje ili se jednostavno bolje osjećati – ukratko – svima! Vježbe se izvode vrlo nježno, uz usmjeravanje pozornosti, pa se mogu izvoditi bez obzira na fizičku kondiciju ili dob.

Feldenkrais metodu može svatko koristiti, mladi, stariji, ljudi sa odličnom kondicijom, ali i osobe sa poteškoćama. Feldenkrais metoda koristi onima koji pate od akutnih ili kroničnih bolova u ramenima, vratu, leđima, kukovima, nogama i koljenima.

Metoda pomaže kod problematike središnjeg živčanog sustava, neuroloških stanja kao što su multipla skleroza, posljedice moždanog udara, kod poteškoća u učenju, pisanju, računanju, problema sa koncentracijom …

feldkreis5

Potpuno zdrave osobe mogu poboljšati sliku o sebi. Primjenom ove metode možete proširiti svoje sposobnosti i osloboditi svoju kreativnost. Osobe treće i četvrte životne dobi mogu povećati, zadržati ili ponovno vratiti sposobnost kretanja bez napora i boli. Pomaže kod smanjivanja i uklanjanja svih vrsta boli.

Dobrobiti od Feldenkrais metode:

  • eliminacija bolova,
  • Vaš mozak i cijeli živčani sustav napreduju, stvaraju se i razvijaju nove neuralne veze,
  • krećete se pametnije, uz manje napora, boli, nelagode,
  • Feldenkrais je lagan, siguran, efikasan i vrlo brzo daje rezultate,
  • unapređuje Vašu tjelesnu posturu,
  • čini Vas pametnijima,
  • zabavan je.

 

feldenkrais.hr