Domaći brend “Natura” prodaje se u 14 evropskih zemalja

Domaći brend “Natura” ostvario je povećanje od 100 posto u proizvodnji i prodaji konzerviranog voća i povrća na domaćem i inozemnog tržištu u 2015. u odnosu na godinu prije.

“Natura” u asortimanu ima preko 40 proizvoda konzerviranog voća i povrća koje se prerađuju u dvije bosanskohercegovačke fabrike Natura food Bijeljina i Voćar-promet iz Glumine kod Zvornika, članica Adriatic Group iz Beča.

“Riječ je o programu kiselih salata, ajvara i marmelada koje su spravljene po tradicionalnim receptima bez dodanih konzervansa i umjetnih boja. Iz ovog razloga su Naturini proizvodi izuzetno cijenjeni na teritoriju EU gdje se preko kapaciteta Adriatic Group plasiraju u 14 zemalja Europe. Na osnovu dobivenih podataka apsolutni smo lideri kada je riječ o izvozu i plasmanu na teritorij EU iz segmenta konzerviranog voća i povrća”, izjavio je izvršni direktor Natura food Senahid Huremović.

Zbog velike potraženje na domaćem i inozemnom tržištu Adriatic Group je u maju 2015. završila akviziciju i fabrike Voćar-promet kako bi proširila kapacitete proizvodnje za ovaj bosanskohercegovački brend. Ukupno, u dvije fabrike, je u toku protekle godine proizvedeno preko oko 3 miliona staklenki, od čega je oko 80% plasirano na teritorij EU. Obje fabrike su tokom sezone radile punim kapacitetima u dvije smjene, a pored stalnih radnika zapošljavale su i sezonske radnike.

“Snaga ‘Nature’ nije samo u povećanju proizvodnje i plasmanu na domaćem i inozemnom tržištu, nego i u tome što sirovine koje se koriste u preradi nabavljaju primarno na domaćem tržištu. Tu posebno ističemo uzgoj i otkup krastavca kornišona preko projekta ‘USAID Partnerstvo za razvoj agrobiznisa’ koje implementira naša sestrinska firma Agrona iz Živinica, a najveći investitor u ovaj projekat je kompanija iz dijaspore Brajlović GmbH Austria, također članica Adriatic Group”, dodao je Huremović.

U 2016. najavljene su dodatne investicije i podrška domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji preko članica Adriatic Group, a posebno u proizvodnji raznih sorti paprika, namijenjenih sopstvenim prerađivačkim kapacitetima.

 

dobrevijesti.tv