Centrotransov projekt izgradnje autobuske stanice vrijedan 60 miliona KM

Montažni ugostiteljski objekti koji zjape prazni, dotrajale klupe, peroni kakvih više skoro da nema nigdje na svijetu, veliki broj prosjaka, dotrajale kapije…

Prema najavama iz Centrotransa to će se uskoro promijeniti. Iako je izgradnja nove autobuske stanice planirana davno, za početak radova se čekalo neko bolje i sigurnije vrijeme.

Zajedničko ulaganje

Izgradnja i investiranje u BiH, u ovakvom okruženju i situaciji je vrlo rizično. Posebno kada su u pitanju velike investicije mora se čekati dok se dobro ne iskalkuliše svaki detalj. Poslije niza godina ja se nadam da smo ušli u fazu da u 2016. završimo sve aktivnosti i da krajem ove ili početkom slijedeće godine počnemo sa gradnjom autobuske stanice, odnosno kompleksa od 10.000 kvadratnih metara u okviru kojeg će biti kompletna usluga, pa čak i hotel.

“U pregovorima smo sa jednom francuskom kompanijom, koja u svijetu ima lanac od 1.100 hotela kako bismo imali brendirani, a ne neki nepoznati hotel i nadam se da ćemo te pregovore vrlo brzo završiti”, rekao je Safudin Čengić, generalni direktor Centrotransa i objasnio kako će se ovaj projekat realizovati na principu zajedničkog ulaganja, jer Centrotrans nema djelatnost trgovine ili hotelijerstva, nemaju iskustva ni kompetentnih kadrova da bi sami iznijeli projekat.

Sve aktivnosti oko pribavljanja adekvatne, potrebne dokumentacije se vode sa Općinom Novo Sarajevo i nadležnim službama u KS-u.

Na lokaciji autobuske stanice će će biti izgrađena nova, moderno opremljena autobuska stanica, u sklopu koje će se nalaziti hotel sa 150 soba, poslovno-saobraćajni centar na 37.300 kvadratnih metara, podzemne garaže kapaciteta 400 parking-mjesta, te ostali potrebni sadržaji. Radovi će se odvijati u fazama, prvo će se izgraditi podzemne garaže i autobuska stanica, a u drugoj fazi će se graditi trgovački centar. Projekat izgradnje nove autobuske stanice i pratećih objekata vrijedan je oko 60 miliona KM.

Javni prevoz

Prilikom projektovanja postoje određeni standardi, kvadratura, neophodna parking – mjesta. “Imajući u vidu da oko autobuske stanice ne postoji adekvatna lokacija za vanjski parking, dogovorili smo da moramo ispuniti te uslove i jedina mogućnost je podzemna garaža koja je planirana. Ona će dati mogućnost i mnogim građanima da parkiraju vozila i koriste javni prevoz do centra grada, ali bojim se da mi još nismo na tom nivou razmišljanja kao građani nego se guramo u Titovu, Baščaršiju pa makar parkirali vozilo na trotoar”, zaključio je Čengić.

 

akta.ba