Microsoft donira cloud resurse vrijedne milijardu dolara

Predsjednik Uprave kompanije Microsoft, Satya Nadella, najavio je prilikom govora na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu u Švicarskoj da će kompanija tokom sljedeće tri godine donirati milijardu dolara vrijedne cloud resurse koji bi trebali služiti javnom dobru.

Donacija će biti usmjerena prema neprofitnim organizacijama,  univerzitetskim istraživanjima te za osiguranje pristupa internetu i bit će obavljena putem nedavno formirane kompanije Microsoft Philanthropies.

Microsoft osnažuje brojne organizacije širom svijeta donacijama cloud usluga koje predstavljaju tehnologiju koja trenutačno najviše utječe na promjene u našoj svakodnevici“, rekao je Satya Nadella te dodao kako će sada više od 70 hiljada organizacija imati pristup tehnologiji koja će im pomoći da riješe najveće društvene izazove, u potpunosti unaprijede uvjete života te potaknu ravnomjerniji novi rast.

Rad u oblaku se pojavilo kao vitalni resurs za nove uvide u rastući broj podataka koji dovode do raznih otkrića ne samo u okviru nauke i tehnologije, već utječe na niz ekonomskih i društvenih promjena. Također, cloud može poboljšati komunikaciju i doprinijeti rješavanju problema te pomoći organizacijama da rade produktivnije i učinkovitije.

Specifični elementi ove nove inicijative su: Praćenje potreba neprofitnih organizacija – Novi globalni program donacija omogućava da Microsoftove cloud usluge kao što su Microsoft Azure, Power BI, CRM Online te Enterprise Mobility Suite, budu još dostupnije neprofitnim organizacijama putem kompanije Microsoft Philanthropies. Ovaj program je ustvari nastavak već uspješnog programa kojim je omogućena donacija Office 365 neprofitnim organizacijama. Novi program započet će u proljeće ove godine, a Microsoft Philanthropies ima za cilj obuhvatiti 70 hiljada neprofitnih organizacija u naredne tri godine.

Širenje pristupa cloudu za potrebe istraživanja na univerzitetima – Microsoft Research i Microsoft Philanthropies će za 50 posto povećati donacije Microsoft Azurea za istraživanja, čime se osiguravaju besplatni skladišni i kompjuterski resursi, a sve sa svrhom da fakulteti ubrzaju svoja istraživanja. Trenutačno, ovaj program nudi besplatne cloud resurse za više od 600 istraživačkih projekata na šest kontinenata.

 

akta.ba