Energetika: 217 mil. eura za infrastrukturu

Zemlje članice EU su jučer odobrile prijedlog EK o investiranju 217 milijuna eura u ključne energetsko infrastrukturne projekte, najvećim dijelom u središnjoj i jugoistočnoj Europi.

Ukupno je 15 projekta odobreno nakon provedenog javnog poziva. Odabrani projekti će povećati energetsku sigurnost opskbe i pomoći u smanjenju izolacije država članica EU iz široke energetske mreže.

Oni će također doprinijeti integraciji europskog energetskog tržišta i obnovljivih izvora energije u električnu mrežu.

Europski povjerenik za klimatske akcije i energiju Miguel Arias Cañete rekao je su suvremene energetske mreže  od ključne važnosti za osiguravanje učinkovitog korištenja naših izvora energije i stoga ključ ostvarenja europskih klimatskih ciljeva.

U sektoru plina, dodijeljene potpore će pokriti, između ostalog, studije za modernizaciju prijenosne mreže bugarskog plina koji će poboljšati mogućnosti za transport plina u regiji, posebice u korist Grčke, Rumunjske, Bivša Jugoslavenske Republike Makedonije i Turske.

Sredstva će biti dodijeljena za studiju o projektu Midcat koji će pomoći eliminirati infrastrukturna uska grla između Iberijskog poluotoka i Francuskoj, te povezivanje isporuke plina iz Alžira i španjolskih LNG terminala s ostatkom Europe. Interkonektor povezivanje plinske mreže u Rumunjskoj, Bugarskoj, Austriji i Mađarskoj također će dobiti sredstva EU.

 

akta.ba