Bihać: Isplaćena poticajna sredstva za poljoprivrednike

Isplaćeno 38.720 KM  poticajnih  sredstava  grada Bihaća za vještačko osjemenjavanje, pčelare, gljivare i sufinanciranje doprinosa za  poljoprivredne obrte.

U okviru podrške razvoju poljoprivredne proizvodnje gradska uprava Bihaća u protekle tri godine izdvojila je 3,7 miliona KM koje su plasirane direktno u poljoprivednu prizvodnju. Između ostalog , grad Bihać sufinansira  vještačko osjemenjavanje goveda, sufinansira doprinose za registrovane poljoprivredne obrte sa 50 posto, potiče razvoj pčelarstva i proizvodnju gljiva.

Gradska uprava Bihaća obavještava poljoprivredne proizvođače da je za 215 aplikanata uplaćeno 11.864 KM po osnovu sufinanciranja vještačkog osjemenjavanja goveda, za 72 pčelara također su uplaćena poticajna sredstva u iznosu 6.280 KM,  10 gljivara dobilo je poticajna sredstva za 2015.godinu u iznosu od 2.227 KM , a 32 vlasnika poljoprivrednog obrta dobila su poticajna sredstva za sufinanaciranje doprinosa u iznosu od 18.349 KM.

Gradska uprava će i dalje kroz program podrški poticati poljoprivrednu proizvodnju, ali će se usmjeriti i na nove aktivnosti kao što su pomoć i olakšice prilikom pribavljanja građevinske dozvole za štalske i druge pomoćne objekte na poljoprivrednom gazdinstvu kako bi pomogli našim poljoprivrednicima da se pripremaju za predpristupne fondove EU.

 

cazin.net