Aerobic

Aerobic je postao jedna od idealnih aktivnosti za gubljenje kilograma. Zabavna je, nemonotona i zanimljiva sportska aktivnost i to za ljude diljem svijeta.

Riječ je o grupnom sportu koji se izvodi u grupi od 5- 15 ljudi koje predvodi licencirani kineziolog, trener aerobica ili bilo koja druga osoba kvalificirana za taj rad.

aeorobik1

Vježbe se izvode uz glazbu, a trening se sastoji od zagrijavanja te izvođenja koreografije unaprijed osmišljene od strane trenera koristeći steper (klupica visine do 10 cm) i ostale rekvizite te naposljetku rastezanja. Trening traje oko sat vremena.

Aerobic uz spomenuti steper naziva se step aerobic i sastoji se od penjanja i spuštanja na i sa klupice uz oslonac sa drugom nogom na podu.

U aerobicu se uglavnom koreografija sastoji od osnovnih koraka koje je vrlo bitno zapamtiti jer se njihove kombinacije kreću duž cijele koreografije.

Prilikom izvođenja vrlo je bitan IZBOR GLAZBE. Naime, prebrza glazba može odmoći u samom radu jer osobe nemaju vremena ispraviti se u svojim greškama i pravilno izvesti vježbu.

Isto tako, često vlada mišljenje da se izvođenjem vježbi na step klupici potiču ozljede koljena i kukova što je apsolutno krivo jer su sve vježbe prilagođene i predviđene za rad bez ozljeda.

aeorobik7

Za aerobic je bitno posjedovati motorička znanja, kao i snalaziti se u prostoru te  moći pohvatati sve različite pokrete. Stoga je izbor trenera ključan element jer morate se moći osloniti na trenera koji će vas poticati i omogućiti vam da radite na svojim greškama tako da vam ih otvoreno ukaže.

Isto tako morate biti spremni na povremene lapsuse, što je sasvim normalno pogotovo ako vam se trening održava u večernjim satima kada vam koncentracija opada. Osim što je izvrsna zabava uz glazbu, aerobik je odlična aktivnost za mršavljenje. Ako ga redovito prakticirate i pazite na hranu koju unosite, kilogrami će se početi topiti.

aeorobik3

Aerobne vježbe rade tako da na određen način stimuliraju rad srca i pluća dovoljno dugo da bi došlo do korisnih promjena u organizmu.

Uz glavne prednosti, jačanje kondicije i pomoć pri mršavljenju, aerobik vam pomaže da se napunite endorfinom, hormonom sreće. To je aerobni trening dobar za srce i pluća koji stimulira dišne puteve i probavu. Imati ćete više energije, biti izdržljiviji, smanjit će vam se količina masnih naslaga, a smanjit će se i vaša reakcija na stresne situacije, biti ćete mirniji.

Šta to treba da imam na umu pre nego što počnem sa aerobnim vežbama?

Postoje tri faktora koje treba da imajte na umu pre početka bilo kakve aerobne vežbe.

Frekvencija/Učestalost vežbanja:

  • Kardiovaskularni fitnes je stalni proces i zahteva postupno jačanje. Da bi održali svoju trenutnu kondiciju treba da vežbate aerobik barem 3 puta nedeljno. Da biste povećali vaš nivo fitnesa, pokušajte da vežbanje 4 do 5 puta nedeljno.
  • Trajanje: 20-60 minuta vežbanja se smatra optimalnim.
  • Intenzitet: Ovo se odnosi na procenat maksimalne frekvencije srca sa kojom radite. Stručnjaci veruju da bi postizanje 60-90% maksimalne frekvencije srca, zavisno od starosti trebalo da bude cilj aerobnog vežbanja.

Mere opreza

Ne bi trebalo da radite aerobik ako:

* Imate istoriju srčanih ili respiratornih problema

* Imate problema sa zglobovima

* Nedavno imali operaciju, skloni ste povredama ili se oporavljate od povrede.

Trebalo bi da konsultujete svog lekara ukoliko:

* Imate bilo koje drugo medicinsko stanje, ili primate terapiju bilo koje vrste.

aeorobik2

Kako početi?

Trebalo bi da budete oprezni da ne počnete bilo kakve vežbe iznenada i energično. Ovo naročito važi ako ste počinjete vežbanje po prvi put. Iznenadna i intenzivna vežba može da izazove više štete nego koristi. Ona može dovesti do mišićne povrede i istegnuća.

Dobra ideja je da počnete polako i postepeno izgradite kompletan program. Pešačenje je najlakši način da započnete program. Počnite sa šetnjom od 2 km i povećajte je na 6 km na sat. Kad se priviknete na prelaženje većih razdaljina hodanjem, možda ćete želeti da isprobate druge aktivnosti kao što su džogiranje, trčanje ili aerobik ili čak step časove. Najvažnije je biti u stanju da redovno vežbate bilo kakve aerobne vežbe. Zbog toga najbolji aerobni program onaj u kome ćete uživati i koga ćete se pridržavati.