Utopljavanje škola u Cazinu

Dvije srednje i dvije osnovne cazinske škole uvrštene su u programe utopljavanja koje zajedno finansiraju Svjetska banka i Ministarstva građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša USK.

Tako su najavljeni sanacioni zahvati na  zgradi nekadašnjeg mješovitog srednjoškolskog centra u Cazinu (u kojem su smještene Prva  i Druga srednja škola), te zgrade osnovnih škola Stijena i Gornja Koprivna.

„Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša će do kraja godine imati još javnih poziva i projekata utopljavanja, koji će se realizirati u svih osam općina USK. S projektima energetska efikasnost želi se postići što maksimalnija iskorištenost energije, prije svega u obrazovnim ustanovama, kao bi učenici u zimskom periodu imali tople učionice. Programom utopljavanja predviđeno je niz sanacionih zahvata na  zgradam, te grijnim sistemima i zamjeni peći. Inače  priortet  su nam škole, jer  imamo razvijen senzibilitet  prema učenicima svih obrazovnih ustanova u USK. Ovdje nema mjesta  politici, loklaizmu i sl. “ , naglasio je Tahir Nuhić, ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK.

 

cazin.net