U Hadžićima će se graditi bolnica za čitav Balkan

Potencionalni investitori su iz Južne Koreje i Arapi i ovaj projekat razrađujemo sa Vladom KS, a očekuje se zapošljavanje više od 2.000 ljudi, kaže načelnik Općine Hadžići, Hamdo Ejubović.

Uspješnom realizacijom brojnih projekata Općina Hadžići je završila 2015. godinu. Kako je kazao Ejubović, uspjeli su završiti gradnju kolektora Hadžići – Resnik.

Načelnik s ponosom ističe da su Hadžići najozbiljniji kandidati za dobijanje projekta vrijednog nekoliko stotina miliona KM. Radi se o izgradnji savremenog kliničkog centra za područje Balkana kojeg bi finansirali investitori iz Južne Koreje i Arapi. Radi se o lokaciji Suhodola, gdje je nekada i bila bolnica. Ovaj projekat vodimo sa Vladom KS, a očekuje se zapošljavanje više od 2.000 ljudi.

– Milionski projekat od kojeg su mnogi bježali mi smo završili. Uklonjena je kocka od centra Hadžića prema naselju Grivići. Sada imamo uređen centralni most, pješačku i biciklističku stazu te modernu saobraćajnicu u najprometnijoj hadžićkoj ulici. Izgradili smo vodovod Mehina Luka – Osenik. To je milionski projekat koji je obezbijedio dovoljne količine čiste i pitke vode i što je najvažnije bez gubitaka na mreži – kazao je Ejubović.

U Pazariću i Tarčinu su brojni infrastrukturni radovi na izgradnji vodovodne, kanalizacione i putne infrastrukture. Centar Tarčina je rekonstruisan, izgrađena je jedna od najljepših džamija u Kantonu. Ono što slijedi je izgradnja centralnog trga u Tarčinu. U protekloj godini smo postavili 712 rasvjetnih tijela. Kupili smo 100 duluma zemljišta bivše PDI Bjelašnica Hadžići i to ćemo zemljište urediti i ponuditi stranim i domaćim investitorima. Otvorili smo rezidencionalno naselje Sarajevo Resort na Oseniku i započeli izgradnju velikih turističkih kompleksa, dodao je načelnik.

Prvi čovjek općine istakao je kako je u ovoj godini prioritet zapošljavanje.

– Dat ćemo izuzetno povoljne uslove onim ulagačima koji nam budu garantovali što veći broj zaposlenih. Nastavit ćemo i sa našim opredjeljenjem da razvijamo visoki turizam. Istina je da mi u Hadžićima nismo imali dodir sa turizmom i da tu imamo vrlo malo iskustva. Međutim, svaku, pa i najmanju šansu ćemo iskoristiti da stvorimo radna mjesta. Adrenalin Park Crepljani je u poodmakloj fazi izgradnje, a u novoj građevinskoj sezoni krenut će izgradnja hotela na Vilovcu – Tarčin – veli Ejubović.

 

dobrevijesti.tv