U Američkom kutku u Bihaću održana radionica “Face the difficulties and study with me”

Pod pokroviteljstvom i u suradnji sa Američkom ambasadom u Sarajevu, u Američkom kutku Bihać održana je prva u nizu radionica u sklopu projekta Face the difficulties and study with me.

Cilj projekta je širenje svijesti o specifičnim poteškoćama učenja, upoznavanje nastavnika, roditelja i cjelokupne lokalne zajednice o postojanju tih poteškoća, zajedničko rješavanje dilema koje su prisutne među nastavnicima, te pripremanje materijala i prilagođavanja nastavnog procesa djeci s specifičnim poteškoćama. Radionici su prisustvovali predavači engleskog jezika sa područja Unsko-sanskog kantona. Projekat vodi Elma Velić Bešić.

Elma Velić Bešić je profesorica engleskog jezika i nagrađivana autorica, koja iza sebe ima dvije knjige i nekolicinu objavljenih uradaka, kako kratkih priča, tako i naučnih radova. Polje interesovanja joj je specijalna pedagogija, učenje engleskog kao stranog jezika kod djece sa poteškoćama učenja.

Projekt je osmislila da bi, nakon višegodišnjeg istraživanja, podijelila znanje i iskustva sa ostalim nastavnicima i profesorima, te da bi učenje jezika za svu djecu bilo što efikasnije i pristupačnije, prilagođeno i usmjereno svakom djetetu.

Inkluzivna nastava je odavno prisutna u našim školama, a raznolikost poteškoća sa kojima se nastavnici susreću je obimna. Zbog nedostatka edukativnih radionica nastavnici su uglavnom prepušteni sami sebi, te se moraju snalaziti onako kako misle da je najbolje za djecu.

Radionice koje su predviđene za nastavnike engleskog jezika će predstaviti poteškoće učenja, pojedinosti i simptome poteškoća, metodiku rada sa djecom s određenim poteškoćama, te ponuditi prikladne materijale kojima će olakšati nastavnicima pripremni period i rad s djecom, a kraj projekta okruniće priručnik o poteškoćama i materijalima, koji će nastavnici svakodnevno moći koristiti u nastavi.

Američka ambasada u Sarajevu prepoznala je značaj projekta i podržala ga u potpunosti. Aktivnosti projekta trajat će dvije godine. U sklopu projekta radiće se 5 radionica koje će biti održane u Američkom kutku, a u saradnji sa školama, koje budu zainteresirane, na području USK, planirane su dvije radionice učenja engleskog jezika, sa djecom koja imaju neku od poteškoća učenja.

Jedna od radionica održati  će se i u Banjaluci 28.01., a s obzirom da je projekat osmišljen kao kampanja širenja svijesti o specifičnim poteškoćama učenja čiji je prvobitni cilj proširiti informacije i problematiku poteškoća, sam početak projekta je više nego odličan.

 

abc.ba